latinica  ћирилица
29/08/2024 |  12:16 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Сутра јавни позив послодавцима за кориштење средстава по програмима запошљавања (ВИДЕО)

Завод за запошљавање Републике Српске сутра ће објавити јавни позив за програме запошљавања за ову годину, који ће у складу са Акционим планом износити око 10 милиона КМ.
Егић и Шкипина потписали јавни позив - Фото: СРНА
Егић и Шкипина потписали јавни позивФото: СРНА

Тренутно се на евиденцији незапослених води око 3.000 лица која немају радно искуство у струци по стицању високе стручне спреме, од којих 54 лица имају статус дјеце погинулих бораца.

Вршилац дужности директора Завода за запошљавање Српске Дамјан Шкипина рекао је да могу конкурисати сви послодавци и незапослена лица.

Он је истакао да је Влада Републике Српске усвојила Акциони план запошљавња за 2024. годину вриједан 10 милиона КМ, од чега је пет милиона КМ намијењено за реализацију Програма запошљавања приправника, док ће пет милиона бити распоређено кроз три компоненте.

Шкипина је навео да ће јавни позив за приправнике бити отворен 15 дана, позив за запошљавање код послодаваца и самозапошљавање биће отворен мјесец дана, док ће ова компонента за обуку, доквалификацију и преквалификацију радне снаге бити отворена до краја године.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изразио је задовољство што су данас потписали јавни позив како би послодавци и незапослени могли да се пријаве за одређене пројекте запошљавња.