latinica  ћирилица
29/08/2024 |  16:25 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

Нову школску годину почеће више од 117.500 ученика основних и средњих школа

Нова школска година у Републици Српској почиње у понедјељак, другог септембра, за више од 117.500 ученика основног и средњег образовања, изјавила је министар просвјете и културе Српске Жељка Стојичић.
Ученици - Фото: РТРС
УченициФото: РТРС

Стојичићева је истакла за Срну да ће са радом у пуном капацитету почети више од 18.000 запослених у школама и да су, према информацијама актива директора, створени сви услови да настава може да почне у новој школској години.

Први разред основних школа уписало је 8.957 ученика, а први разред средњих школа 9.505 ученика.

Стојичићева је навела да ће коначан број уписаних ученика у основне и средње школе бити познат након што се 30. септембра заврши годишњи програм рада школа.

Она је напоменула да се још траже позитивни услови како би могла да крене школска година у Модричи гдје су актуелна испаравања након пожара и да се очекује да надлежне институције дају коначну ријеч.

Према њеним ријечима, више информација о томе ће бити сутра, али ће у сваком случају слушати струку.

Када је ријеч о наставном плану и програму, министар просвјете каже да је формирано ново огледно одјељење у Бањалучкој гимназији и да је ријеч о смјеру спортска гимназија.

Стојичићева је напоменула да је предмет Хуманост и безбједност проистекао из програма реализације мјера у борби против насиља у школама и да би требало да заживи као факултативан предмет.

Она каже да је у средњим школама у плану процјена програма који су дефинисани прије четири године, као и њихова оцјена, док су остали предмети по наставном плану и програму.

О интересу ученика за одређене средње школе, Стојичићева је рекла да је највише уписаних у средње четворогодишње стручне школе, а да постоји одређен проценат за занимање трећег степена, те да су у фокусу струке електротехнике, машинства и медицинска, што се понавља из године у годину.

И ове школске године локалне и пословне заједнице пружиће подршку за 15 дефицитарних занимања.

- Сматрамо да ће то бити један подстицај као и до сада да нам занимања трећег степена и даље буду у фокусу јер су она неопходна за нашу привреду - закључила је Стојичићева.