latinica  ћирилица
29/08/2024 |  12:36 ⇒ 15:07 | Аутор: РТРС

Бесплатни неинвазивни пренатални тест за труднице од октобра

Универзитетски клинички центар Републике Српске спровео је процедуру јавне набавке за неинвазивно пренатално тестирање из крви труднице (НИПТ), те би од октобра труднице требало да узорке крви за НИПТ дају у болницама, односно УКЦ-у Српске, а ову услугу ће у потпуности финансирати Фонд здравственог осигурања.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске -
Фонд здравственог осигурања Републике Српске

- Како смо и раније најавили, када се обезбиједе услови за НИПТ у УКЦ -у Српске, ФЗО ће престати да рефундира трошкове ових услуга, јер ће бити омогућено остваривање овог права како је и првобитно планирано Програмом за НИПТ и неће бити потребе да труднице саме плаћају ову услугу - саопштено је из ФЗО.

Дакле, услуге неинвазивног пренаталног тестирања ће у потпуности за осигурана лица финансирати ФЗО Српске, будући да је НИПТ Законом о обавезном здравственом осигурању уврштен у права из здравственог осигурања, а труднице су ослобођене плаћања партиципације.

- Право на рефундацију ће имати само осигураници који су радили или ће урадити НИПТ до октобра, односно док се не омогући узимање узорака у болницама и УКЦ-у РС. Програмом за НИПТ прописано је да надлежни гинеколог на примарном нивоу, код којег је жена регистрована (у установи која има уговор са Фондом), даје упутницу за обављање процедуре НИПТ. Са добијеном упутницом трудница ће одлазити у здравствену установу секундарног или терцијарног нивоа (болнице или УКЦ) са којима Фонд има потписан уговор, гдје ће им се узимати узорак крви. По тачно дефинисаним протоколима између УКЦ Српске, болница и компаније изабране у поступку јавне набавке за ову процедуру, узорци ће се слати на анализу - наводи се у саопштењу.

Фонд, иначе, начин плаћања и цијену ове услуге уговара са УКЦ Српске, у складу са поступком јавне набавке за НИПТ којег је спровела ова здравствена установа, а водећи рачуна да труднице не морају ништа да доплаћују, односно да комплетну услугу, од узимања узорака, транспорта и др. покрије у потпуности Фонд.

- Подсјећамо, право на НИПТ имају све труднице, без обзира на године живота, изузев оних код којих овај тест није изводљив, попут код вишеплодних трудноћа, трудноћа са донираном јајном ћелијом и сл. Уврштавањем права на НИПТ у права из здравственог осигурања, као и накнадом плате у пуном износу за вријеме боловања трудница, учињен је огроман искорак када су у питању права трудница и репродуктивно здравље у Српској, будући да и неке знатно развијеније земље од наше не финансирају ова права - напомиње се у саопштењу.