latinica  ћирилица
28/08/2024 |  16:30 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Пале обиљежавају Дан општине и крсну славу Велику Госпојину (ВИДЕО)

Општина Пале обиљежава Дан и крсну славу - Велику Госпојину. У храму Успења Пресвете Богородице служена је света литургија којој су присуствали премијер Републике Српске Радован Вишковић и потпредсједник Владе Србије Александар Вулин, који су кумови славе. Одржана је и славска литија, након чега су положени вијенци на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.
Пале - Фото: РТРС
ПалеФото: РТРС

Некада мала варошица која је изњедрила институције Републике Српске данас носи епитет једне од најпожељнијих локалних заједница за живот у Српској. Да су Пале у центру пажње републичких институција показују вишемилионски капитални пројекти финансирани средствима Владе Српске. Подршка неће изостати ни убудуће, а све у корист грађана који овдје живе, истакао је начелник општине Пале Бошко Југовић.

- Данас је то једна респектабилна средина у којој имамо четири факултета, младост и људе који воле и цијене Републику Српску. Изражавам захвалност прије свега Александру Вулину и Радовану Вишковићу који показују да Дрина није препрека него да имамо љубав и заједништво и са једне и са друге стране ријеке Дрине - рекао је Југовић.

Премијер Вишковић је нагласио да су се улагања у Јахорину вишеструко одразила на буџет локалне заједнице.

- Мислим да ко год жели може да види кад дође на Пале колико се ово мјесто промијенило по свим садржајима. Ово сад постаје урбана градска средина, а некада је било само насеље - каже Вишковић.

Захвалан Палама и Републици Српској на указаној прилици да буде кум крсне славе општине Пале, потпредсједник Владе Србије Александар Вулин поручио је да Република Српска увијек може рачунати на економску, материјалну, дипломатску и сваку другу подршку Србије и народа с друге стране Дрине.

- Срби су јединствен политички народ који дијели и добро и зло без обзира гдје живјели. Србија и Српска су гарант српског народа да ће трајати и опстати. Историја нас је научила да тамо гдје Срби нису имали државу тамо није било или више нема Срба. Ни Србија ни Српска то никада више неће дозволити - поручио је Вулин.

Саопштење Министарства спољних послова БиХ у којем се наводи да Александру Вулину и његовој делегацији није дозвољен прелет хеликоптером оцијењено је као још један сарајевски пораз.

- Сарајево не може угрозити наше братске односе, нашу везу и љубав јер смо један народ. Мислим да је потпуно јасно да ћемо увијек бити заједно ми из Српске и наша браћа из Србије - нагласио је замјеник Предсједавајуће савјета министара БиХ Сташа Кошарац.

Полагањем вијенаца на Централно спомен-обиљежје одата је пошта погинулим српским јунацима у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату. Томе је претходила никад свечанија литија улицама града и Света литургија у Храму Успења Пресвете Богоридце, који данас такође обиљежава славу.

Предсједник Српске Милорад Додик у послијеподневним присуствовао је ломљену славског колача.