latinica  ћирилица
28/08/2024 |  18:26 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Српска и одбрана њених интереса немају цијену; Српска ће побиједити (ВИДЕО)

Као и до сада, велики број грађана и представника друштвеног и политичког живота Српске и током данашњег рочишта дало је огромну подрушку предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу.
Окупљање пред Судом БиХ - Фото: РТРС
Окупљање пред Судом БиХФото: РТРС

Окупљени испред Суда БиХ дочекали су их аплаузом и још једном оцијенили да је овај процес фарса и политичка намјештаљка која нема везе са правом и правдом.

- Ни врућине ни падавине неће нас спријечити да и даље долазимо и дајемо подршку предсједнику Српске - каже Горан Старчевић, један од више стотина Добојлија колико их је стигло пред Суд БиХ.

Кадија те тужи, кадија ти суди – у Сарајеву се потврђује оно што је Кочић писао у нека давна времена.

Данијел Егић министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске истакао је да је суђење једна фарса и да је све унапријед режирано.

- Иструкције се добијају из страних центара моћи, то нема везе ни са правом ни са правдом - додао је он.

И овај пут треба и увијек, додаје правник Огњен Тадић, треба нагласити да је ово заправо суђење БиХ.

- Јер се покушава судити по нечему што није закон и по вољи некога ко ето није чак ни високи представник и осудити неког ко је званични представник народа - сматра Тадић.

Да је овај процес суђење за сваког човјека који живи у БиХ, наглашава и Срђан Амиџићминистар финансија и трезора у Савјету министара.

- Јер уколико будете на оваквом једном примјеру дошли у ситуацију да су урушене све норме како законске, тако оно што је нормално, ви имате ситуацију да се ниједан човјек који живи у БиХ се неће моћи осјећати сигурно)

Суди се, а не постоји никаква кривица – једина кривица је то што предсједник Републике брани Српску и жели да остану сва њена овлашћења добијена Дејтоном.

- Жели се да се укине Република Српска и на овај начин и на многе друге начине, и финансијске и тако даље, да би се направила унитарна БиХ, али без обзира на све те притиске ми ћемо то издржати и постаћемо још јачи него што смо сада - навела је Зора Видовић министар финансија Републике Српске.

Суди се Српској, али ће пресуда бити изречена БиХ, јер је ово политички, а не правни процес, истиче Радован Ковачевић.

- То вам јасно каже да је осуђујућа пресуда против БиХ већ донесена и да та пресуда гласи да БиХ није суверена земља него да је БиХ једна колонија у којој не владају закони него влада сила страних моћника - поучује Радован Ковачевић делегат у Клубу Срба Дома народа ПС БиХ.

А циљ процеса, како је још једном истакнуто, јесте политичка дисквалификација Додика .

- Главни судија овог суђења је у суштини амбасадор Мајкл Марфи из америчке амабасаде, а ово су само извођачи радова у Суду БиХ - рекао је Жељко Будимир министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске.

Сташа Кошарац замјеник предсједавајуће Савјета министара сматра да посљедица оваквог политичког прогона - малигни утицај двојца, а то су, додаје, Шмит и Марфи.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске и правник Младен Илић истакао је да ово није суђење, већ политички процес који траје већ дуго, а чији је циљ на почетку био да се предсједник Републике Српске неосновано осуди што прије, али у томе нису успјели па се поступак неочекивано одужио.

Овај процес показује да Република Српска и одбрана њених интереса немају цијену и да ће на крају Српска побиједити – истичу бројни грађани . Долазиће пред Суд БиХ и давати подршку Додику и Лукићу све док се,кажу,ова фарса не заврши.