latinica  ћирилица
28/08/2024 |  16:17 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Сјећање на акцију ослобађања Смолуће

Парастосом и пригодним комеморативним програмом у Бијељини ће 30. августа бити обиљежена 32. годишњица операције ослобођења из обруча села Смолућа.

Здружене јединице Војске Републике Српске херојским пробојем ослободиле су коридор до овог села недалеко од Лукавца и евакуисале 7.500 српских цивила из вишемјесечног непријатељског окружења.

Војна операција "Смолућа" једна је од најхуманијих битака Одбрамбено-отаџбинског рата у којој је ослобођено становништво три села које је 90 дана преживљавало у катастрофалним условима у потпуном непријатељском окружењу. Током блокаде убијено је 77 мјештана.

Алекса Лазаревић, командир једнинице Тобутски соколови, каже да су мјештани били у потпуном окружењу и да нису имали лијечење, ни адекватну медицинску заштиту.

- Рањеницима су одсијецане ноге бонсецима. Хуманитарна катастрофа је трајала 90 дана - истакао је он.

Саво Цвјетиновић каже да су имали информацију да постоји наредба команданта Тузланског корпуса тзв. Армије БиХ, да се ово подручје етнички очисти, да се побију и униште људи који су били у окружењу.

Око 500 изузетно мотивисаних бораца Војске Републике Српске супротставило се вишеструко бројнијим и добро наоружаним снагама Тузланског корпуса који је тада имао око 80.000 припадника. Пробојем непријатељских линија из правца Озрена, који је трајао три дана, командовао је генерал Будимир Гаврић.

Зоран Зарић, ветеран Гарде Пантери, истакао је да је садејствовало више јединица Војске Републике Српске са више простора, али да је Гарда Пантери била ударна песница, што је за њих била велика част.

Будимир Гаврић, командант операције, подсјетио је да је у овој операцији погинуо 51 српски борац и осам српских цивила.

На конференцији за новинаре, коју је организовало Удружење ветерана Гарде Пантери речено је да је ипак у потпуности спроведено етничко чишћење овог дијела БиХ и да у Смолући данас скоро да и нема Срба повратника.