latinica  ћирилица
27/08/2024 |  18:33 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Синдикат предлаже нови систем плата (ВИДЕО)

Савез синдиката Републике Српске предлаже нови систем у обрачуну плата. Сматрају да послодавци искориштавају институт најниже плате, због чега су упутили пријелог социјалним партнерима. Документ "Нови систем плата" доставиће и послодавцима, с циљем да за мјесец дана, сједну за преговарачки сто. Премијер Српске Радован Вишковић каже да је понуђени приједлог добар полазни документ око којег треба да почну преговори синдиката, послодаваца и Владе.
Новац (фото: Централна банка) -
Новац (фото: Централна банка)

Нови систем плата у Републици Српској укључује и нови модел обрачуна.

У синдикату сматрају да основица треба бити најнижа плата, а не цијена рада.

Предлажу и разлику приликом обрачуна плата у односу на стручну спрему радника.

- Однос би требао да буде минимално најнижа, односно неквалификована радна снага, односно висока стручна спрема. Неки омјер би требао бити 1:3 или 1:2.7. У том односу би требало да имамо смјештена сва занимања, све квалификације као најнижу, почетну плату коју би радник могао да добије - рекла је Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката Републике Српске.

Да је нови систем обрачуна плата добар полазни документ за почетак преговора социјалних партнера, сматра премијер Српске Радован Вишковић.

- Не мирим се са том чињеницом ни данас, да у једном привредном субјекту сви запослени имају најнижу плату, али по данашњим законским рјешењима то је изгледа могуће и то није прекршај. Сматрам да то није нормално. Уколико не буде било договора између синдиката и послодаваца, на крају ће Влада промијенити закон - јасан је Вишковић.

Предложене измјене имају подршку и Међународне организације рада.

- Мислим да смо данас добили један добар приједлог, сматрам да је Савез синдиката урадио јако добар посао и изузетно је важно да имамо и преговоре са ове три стране - истиче Магнус Берге, виши специјалиста за радничка права Међународне организације рада.

Након што се упознају са документом, да за преговарачким столом постигну најбоље рјешење, спремни су и послодаваци.

Ипак, сматрају, доношење нових аката, није рјешење за побољшање статуса радника.

- То је могуће једино уз раст продуктивности, ниакве административне мјере не могу дати резултате - казао је Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Конкурентност и продуктивности привреде с циљем повећања плата био је основни циљ Владе још од 2018. године каже премијер Вишковић.

Међу приоритетима је и сузбијање сиве економије, са чиме су сагласне све три стране.

Позитивни резултати су евидентни - потврђује то статистика.

- Нето плата у Српској у том моменту била је 857 марака, а на данашњи дан износи 1.416. Број запослених у децембру 2018. године био је 266.000, док је данас 290.000. На Заводу за запошљавање тада је било 105.000, а данас је њих 56.000 - истиче Вишковић.

Нису ово једини показатељи по којима Српска предњачи не само у односу на други ентитет већ и регион – имамо и најнижу цијену електричне енергије и пореске стопе.

Федерација, Српску не може стићи ни по висини просјечне плате већ три године.

Обавезе се редовно сервисирају и измирују, каже Вишковић.

Све то, уз велике притиске, којима су институције Републике Српске изложене, каже, успјешно се одолијева.