latinica  ћирилица
27/08/2024 |  23:01 | Аутор: СРНА

У Добрљину обновљена спомен-обиљежја Србима страдалим у два посљедња рата

Спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата, те цивилима и борцима НОР-а обновљена су у Добрљину код Новог Града, те је тим поводом страдалима служен помен.
Добрљин: Спомен-обиљежје страдалим Србима - Фото: СРНА
Добрљин: Спомен-обиљежје страдалим СрбимаФото: СРНА

Спомен-обиљежје у Добрљину за 29 погинулих бораца Војске Републике Српске и шест цивилних жртава рата изграђено је 2007. године од кад се сваке године уочи Велике Госпојине служи помен.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић је овом приликом истакао да је задовољан како локална власт води рачуна и обнавља спомен-обиљежја.

Он је навео да је као предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова присутан у свим локалним заједницама, те да готово да нема мјеста у којем није спомен-обиљежје Србима страдалим у минулим ратовима.

- То значи да је српски народ страдлачки. С друге стране, у овом времену ревизије и фалсификовања историје таквом народу желе резолуцијама ставити етикету геноцидног. Од жртве праве агресора, а од агресора жртву - рекао је Егић и додао да се то неће и не смије дозволити.

Предсједник Општинског одбора СУБНОР-а Драго Тодић рекао је да је на подручју општине Нови Град у Другом свјетском рату страдало је 5.000 цивила и 2.000 војника.

- У Добрљину, Куљанима и Водичеву страдало је 1.500 цивила и 211 бораца Народно-ослободилачког рата - рекао је Тодић.

Он је нагласио да је у Другом свјетском рату на Козари у Поткозарју и Подгрмечу страдалао 105.000 становника међу којима 14.000 дјеце до 14 година.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача истакао је да младе генерације треба да знају истину о томе шта се на овим просторима дешавало.

- Иницијатива за обнову спомен-обиљежја дошла је од одборника у Скупштини општине Нови Град из Добрљина - рекао је Дрљача и додао да је за ту намјену из општинског буџета обезбијеђено 22.000 КМ.