latinica  ћирилица
27/08/2024 |  19:45 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Изјава америчког дипломате потврда да је финансијски удар на Српску Марфијево дјело (ВИДЕО)

Увођење санкција правним и физичким лицима у Републици Српској и спречавање да Влада Српске изађе на међународно финансијско тржиште неће сломити Републику Српску и утопити је у унитарну БиХ, изјавила је за РТРС министарка финансија Српске Зора Видовић, коментаришући интервју америчког дипломате Џејмса О`Брајена, у коме правда уведене америчке санкције. О` Брајен је рекао да је изненађен да због уведених санкција овдашње банке не исплаћују плате радницима у санкционисаним компанијама, што потврђује наводе из Републике Српске да је финансијски удар на Српску дјело одлазећег америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Изненађен сам да чујем да се људима не може платити. Изненађен сам за друге посљедице које сте навели. Волио бих знати више о томе - рекао је О`Брајан у интервјуу за Капитал.

У маниру филмског Шојића, високи амерички дипломата изненађен је инфомацијом да због америчких санкција предузећа у Републици Српској отпуштају раднике, а банке у страху од Американаца радницима гасе рачуне или не исплаћују зарађене плате као у случају запослених у санкционисаном АТВ-у.

- Потпуно је евидентно из овога што смо чули од О`Брајана да Стејт дипартмент не стоји иза таквих мјера, да се ту ради о острашћености Мајкла Марфија који жели да напокости људима, грађанима Републике Српске и БиХ. Мислим да је ово такође аларм за Агенцију банкарство у Републици Српској како би се ови проблеми превазишли - рекао је делегат у Клубу Срба Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да право на рад и зарађену плату нико не може да угрожава и да банка не може да задржи новац уплаћен од стране послодавца.

- Не може банка тај новац да не трансферише као плату радницима, то је кривичнио дјело - истакла је Мишићева.

Објашњење О`Брајена да су санкције уведене како би се спријечиле коруптивне активности, не одговарају истини, каже Видовићева, јер нико од санкционисаних у Републици Српској, правна и физичка лица нису процесуирани и осуђени за корупцију.

- Друго што ме шокирало, он каже да се затварају рачуни који су у доларима јер не желе да се њихова валута користи у коруптивним активностима. Али код нас су затворени рачуни људима у КМ, рачуни преко којих примају плату. Препоручила бих О`Брајену да оде у америчку Амбасаду у Сарајеву да виде шта се десил,о јер ми имамо информацију од банака да је њима Амбасада наредила да се ти рачуни затворе - рекла је Видовићева.

Америчка ОФАК-ова црна листа подразумијева затварање рачуна у доларима и заплијену имовине у Америци, међутим у Републици Српској запослени у санкционисам компанијама остају без рачуна у КМ и без плата. О`Брајен није упућен, али уведене санкције и даље правда спречавањем коруптивних активности и јачањем "државне" владе. Учеснику дејтонских преговора ваљда не треба говорити да постоји само Савјет министара.

- Посебно бих обратила пажњу на то што каже да он жели да свака ентитетска влада ради спјешно. Међутим, како објашњава да је америчка Амбасада онемогућила Влади Републике Српске да изађе на било које међународно финансијско тржиште. Је ли то начин да се помогне једној влади? Засигурно није. Али ја морам разочарити и рећи да Република Српска неће банкротирати - поручила је Видовићева.

Амерички дипломата инсистира на НАТО интеграцији БиХ, недвосмислено подржава Кристијана Шмита, снажно заговара тезу да сва имовина припада БиХ. За непуну годину мандата као Бајденов специјалац за Балкан, нити је БиХ ушла у НАТО, нити је имовина "државна", нити је Шмит у Српској признат као високи представник, остале су му само снакције, а и то ће проћи.