latinica  ћирилица
27/08/2024 |  18:16 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Тоне ли град Бањалука у још већи буџетски дефицит? (ВИДЕО)

Тоне ли град Бањалука у још већи буџетски дефицит? Према извјештају ревизора достављеном Окружном јавном тужилаштву, Бањалука је у дебелом минусу од десет милиона марака. Тим за резивизију, који је Драшко Станивуковић формирао почетком свог мандата, чини се још увијек спава.
Градска управа - Фото: РТРС
Градска управаФото: РТРС

Ни негативан ревизорски извјештај, није их уздрмао.

Предсједник скупштине града упозорава - настави ли се овако, минус ће бити још већи, а у питање би могле да буду доведене и исплате плата радницима.

Највећи буџетски дефицит у историји града Бањалуке. Томе свједоче многи извјештаји, а и посљедњи ревизорски који је прослијеђен Окружном јавном тужилаштву.

Почетком године усвојен је буџет којим је јасно дефинисано на шта ће јавни новац бити потрошен.

Умјесто тога, градоначелик Бањалуке десет милиона марака потрошио је на све, осим за предвиђене ставке.

Спорно је каже, предсједник Скупштине града Љубо Нинковић, што се не налазе у буџетским оквирима.

- Станивуковић је новац трошио на све оно што је срцу мило, а не на оно што су приоритети у граду. Тако имате потрошених пет милиона марака за ово језеро код Делта планета, за које он каже да је највеће у БиХ, а овамо имате људе који су два мјесеца без воде - истиче Нинковић.

Прије четири године Станивуковић се хвалио како је окупио стручан тим са задатком да открије све иједну незакониту радњу.

Хвалио се и да ће јавност знати за сваки утрошени пфениг. Гдје је и шта ради стручни ревизорски тим градске управе, Станивуковић није имао адекватан одговор. Умјесто тога, радије би о ревизији гробља.

Е сад, шта могу, ако хоћете да сваки дан о том причам. Ево имамо одређене информације, посљедњи извјештај који ће се поднијети биће по питању предузећа гробље. И ево то ће бити за неких десетак дана, када ћемо изаћи да покажемо шта је све тамо рађено. Да вам будем искрен, на том питању радимо већ годину дана - навео је Станивуковић.

Градска управа више је потрошила него што је зарадила, мишљења је бивши замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић.

Дуговања се гомилају каже Амиџић, а и редови оних који чекају свој новац из касе града.

- Ви у свом домаћинству можете да потрошите онолико колико сте зарадили, Бањалука то није учинила. Довео је у заблуду све оне људе који очекују испалту и сад ћете имати мртву трку људи јер ће им град остати дужан. Да би се све то платило град мора имати правни основ да измири обавезе, а сада то нема - тврди Амиџић.

И нису сад упитне само исплате према добављачима, извођачима, недостаје новца и за стипендије.

А и много тога још, јер је каже предсједник скупштине града, у овом тренутку град дужан преко 25 милиона марака.

О свему би требало да се изјасни Републичко јавно тужилаштво које је запримило негативне ревизорске извјештаје о финансијском пословању градова Бањалука и Бијељина за прошлу годину.

Ревизори су властима ова два града дали негативну оцјену.