latinica  ћирилица
27/08/2024 |  15:40 ⇒ 15:44 | Аутор: ТАНЈУГ

У Србији 20 обољелих од грознице Западног Нила, петоро у Београду

Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" саопштио је данас да је до 26. августа код 20 особа регистровано заражавање грозницом Западног Нила.
Комарац (Фото: EPA-EFE/Isaac Fontana/илустрација) -
Комарац (Фото: EPA-EFE/Isaac Fontana/илустрација)

Како наводе на сајту, пријављено је по пет случајева из Београда и Јужнобанатског округа, по два из Јужнобачког, Средњобанатског и Западнобачког округа.

По један случај пријављен је из Сјевернобачког, Браничевског, Подунавског и Мачванског округа.

- Од укупног броја обољелих, 14 особа је мушког пола док су шест женског. Просјечна старост обољелих је 58,1 година - наводи се на сајту "Батута".

Из "Батута" су на сајту објаснили да је грозница Западног Нила сезонско обољење које се преноси убодом зараженог комарца, а главни преносилац вируса је Culex pipiens - врста комарца која је одомаћена и код нас.

Сезона трансмисије вируса Западног Нила у Србији уобичајено траје од јуна до новембра.

Такође, "Батут" је упутио препоруке како би се смањио ризик од заразе, међу којима су употреба репелената на откривеним дијеловима тијела приликом боравка на отвореном, ношење одјеће дугих рукава и ногавица, свијетле боје.

Савјетује се избјегавање боравка на отвореном у периоду најинтензивније активности комараца - у сумрак и у зору.

У сезони надзора 2024. године, до 7. августа 2024. године у државама Европске уније (ЕУ) и Европске економске заједнице (ЕЕЗ) пријављена су 92 случаја обољевања од грознице Западног Нила у хуманој популацији.