latinica  ћирилица
27/08/2024 |  07:20 ⇒ 09:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Борба са пожаром на Видличу се наставља, најтеже у селима Крупац, Смиловци и Басара

Борба са пожарима на планини Видлич и у њеном подножју, као и у селима у околини Пирота и Димитровграда, настављена је и током ноћи.
Србија, пожари (фото: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE, fotografija niske rezolucije/ nr) -
Србија, пожари (фото: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE, fotografija niske rezolucije/ nr)

Пирот и Димитровград прогласили су ванредну ситуацију на дијелу својих територија.

Како преноси РТС, најтеже је у околини села Крупац изнад којег гори шума, а грађани су направили баријере како се ватра не би приближила кућама.

Мјештани села Крупац код Пирота су упутили апел свима који могу да дођу и помогну да се спријечи ширење ватре према селу.
Више ватрогасних возила се упутило према шуми.

Тешко је и у селу Смиловци код Димитровграда, гдје је ватра стигла на неколико стотина метара од манастира Св. Кирика и Јулите, па је одбрана манастира тренутно приоритет, наводи РТС.

Борба са ватром током ноћи водила се и у селу Басара код Пирота, у чијој околини гори борова шума.

Из МУП-а је саопштено да је током јучерашњег дана забиљежено 179 пожара на отвореном простору, а да су тренутно највећи активни пожари на територији Пирота, Кучева, Жагубице, Црног врха и Таре.

У посљедњих седам дана припадници Сектора за ванредне ситуације интервенисали су на 893 пожара на отвореном простору, а за исти период прошле године имали су 393 реаговања на отвореном простору.

Сектор за ванредне ситуације МУП још једном је апеловао на грађане да буду пажљиви и да се придржавају Закона о заштити од пожара, истичући да у топлим данима који већ дуго трају у Србији свака непажња може да доведе до пожара великих размјера.