latinica  ћирилица
27/08/2024 |  11:35 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Грађани Сјеверне Митровице: Најава Приштине о изградњи 200 кућа на сјеверу нови вид притиска на Србе (ВИДЕО)

Према најавама приштинских власти у четири општине на сјеверу Косова, у којима Срби чине више од 95 одсто становништва, у плану је изградња 200 кућа намијењених Албанцима, али и Бошњацима и Турцима како је најавио министар локалне самоуправе у Приштини Аљберт Краснићи.
Косовска Митровица (фото: TANJUG / DOPISNIK KIM) -
Косовска Митровица (фото: TANJUG / DOPISNIK KIM)

С друге стране грађани Северне Митровице истичу да се уствари ради само о још једном виду притиска на Србе.

Један од грађана Лепосавића, кога је екипа Косово онлајна срела на шеталишту у Сјеверној Митровици, каже да су се некада људи међусобно дружили, али да данас то није случај.

- Све може да се деси. Све је нормално. Ја овај град познајем већ 50 година. Било је лијепо за живот, људи су се дружили. Међутим, ово више није наш град. Није то то - поручује он.

Иако конкурс и услови за добијање оваквих кућа још нису јавни сама самопроглашена влада је прецизирала да је изградња кућа намијењена Албанцима, Бошњацима, Ромима, Ашкалијама, Турцима, Египћанима, а у тој одлуци нема позива за Србе.

Једна старија госпођа је навела да је упозната са тим планом, објашњавајући да се у њеном комшилуку већ град и због чага страхује за своју и безбједност дјеце.

- Тешко је, како ће да буде, ко зна. Има горе код нас, праве куће на брду Анке Спајић. Стану на пут, неће да се макну с њега. Свашта ће да буде, плашимо се. Не смијемо дјецу да пустимо на улицу - каже она.

Друга мјештанка истиче да у позној старости живи као подстанар, јер је њена кућа срушена.

- Не интересује ме, нек буде шта год хоће. Ја 90 година имам, живим приватно, срушили су нам станове. Не дају нам ништа - огорчена је она.

Старији господин је навео да је ова одлука није добра за Србе и истакао да "онај што је наумио, то ће и да уради".

- За нас је негативно. Куда ће народ? Одакле? Куд ћемо? Да ли ће то да успије? Хоће, јер шта он науми, то ће да уради. То је врста притиска на Србе. Гледам онај мост доле да видимо шта ће бити - казао је он.

Извор: kosovo-online.com