latinica  ћирилица
26/08/2024 |  21:09 ⇒ 21:31 | Аутор: СРНА

Козарев: Изјава Конаковића покушај вјештачког стварања конфликтне атмосфере

Изјаве министра спољних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића не доприносе регионалној стабилности већ представљају покушај вјештачког стварања конфликтне атмосфере, рекао је данас генерални секретар Министарства спољних послова Србије Душан Козарев.
Александар Врањеш и Душан Козарев (фото: TANJUG/ MSP) -
Александар Врањеш и Душан Козарев (фото: TANJUG/ MSP)

Козарев је на састанку са амбасадором БиХ у Београду Александром Врањешем указао да стално настојање Сарајева да Србију и српски народ анахроним наративима представи као некога ко угрожава интересе Бошњака не одговара истини, а Конаковићева потреба да упути жаоке Србији, чак и у најбаналнијим ситуацијама, указује на недостатак политичке озбиљности и одговорности.

Према његовим ријечима, Србија ће свим иностраним пријатељима и партнерима, посебно сусједима, упорно пружати руку сарадње, увјерена да је, и поред свих несугласица, стабилан и просперитетан западни Балкан и европска будућност заједнички интерес свих народа са овог простора.

Козарев се током састанка осврнуо на најактуелније теме и питања од заједничког интереса, наглашавајући значај унапређења свеукупних односа са БиХ, важност грађења веза на институционалном нивоу, као и сарадње у домену привреде, инфраструктуре и културе, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Он је указао на чврсту опредјељеност Србије за очување регионалне стабилности и дијалог као најбоље средство за рјешавање свих отворених питања, те нагласио недвосмислену подршку Србије Дејтонском мировном споразуму.

Козарев је констатовао да је први корак ка стварању нормалне климе за развој политичких и економских односа Србије и БиХ уздржавање од провокативних и запаљивих изјава.

Конаковић је на друштвеној мрежи Икс навео да Србија јавним личностима из БиХ и Хрватске ограничава кретање "само зато што говоре истину о Сребреници".