latinica  ћирилица
27/08/2024 |  11:53 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

У Босанским Лужанима код Дервенте обиљежене 83 године од страдања 405 Срба од усташке руке (ВИДЕО)

У спомен-парку у Босанским Лужанима код Дервенте, служен је помен за 405 убијених Срба с овог подручја, које су усташе убиле прије 83 године.
Дервента - Спомен-парк у Босанским Лужанима - Фото: СРНА
Дервента - Спомен-парк у Босанским ЛужанимаФото: СРНА

На мјесту одакле су невини људи одведени у смрт, откривена је скулптура "Мајка", вајара Вујадина Малешевића, висока 2,5 метра.

Скулптуру, вајара Вујадина Малешевића, открили су замјеник градоначелника Синиша Јефтић, предсједник СУБНОР-а Борислав Прерадовић и иницијатор градње Спомен-парка Васо Мичић.

Јефтић је навео да су потомци страдалника и њихове породице доказ истрајности људи да овдје живе, а да скулптура "Мајка" има велику симболику опстанка и живота на овом простору.

Мичић је рекао да скулптура "Мајка" симболизује жене које су остале јер су сви мушкарци побијени.

- Остала су нејака дјеца, а оне су сачувале огњишта, породицу, вјеру, створиле су нашу генерацију, оне су симбол свих нас - истакао је Мичић.

Међу жртвама овог злочина је и Тедо Петровић, који је у смрт одведен са 19 година. Потомци опомињу да невино убијени Срби не смију бити заборављени.

- Тедо Петровић је био1922. годиште, а његов брат, мој отац, је био млађи па га нису одвели. Покушали су и њега са 14 година, међутим он је на некако побјегао тако да се спасио - каже његов потомак Дадо Петровић.

Протојереј ставрофор Драган Зарић рекао је да споменици служе да се народ сјећа оних који су страдали.

- Наши преци немају гробове, не зна се гдје су и зато је потекла та идеја и овом спомен-бистом да посебно признање мајкама које су остале без својих мужева али су успјеле на првом мјесту да подигну и отхране своју дјецу - нагласио је Зарић.

Спомен-парк је изграђен на мјесту пилане и млина гдје су усташе 24. августа 1941. године довеле 405 Срба мушкараца старијих од 16 година из Босанских Лужана, Нових Лужана, Костреша и Барице.