latinica  ћирилица
27/08/2024 |  12:52 ⇒ 13:17 | Аутор: СРНА

Мишић: Српској потребан нови систем плата

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да је потребно успоставити нови систем плата, јер како наводи, послодавци искориштавају институт најниже плате, и додаје да је Синдикат предложио документ који може бити основа за даље разговоре и биће упућен социјалним партнерима на разматрање.
Ранка Мишић - Фото: СРНА
Ранка МишићФото: СРНА

- За сада једина сигурност за радника у Републици Српској је износ најниже плате. Све друге плате зависе од воље друге стране и то не привлачи раднике", рекла је Мишићева новинарима у Бањалуци након конференције "Нови систем плата у Републици Српској" којој је присуствовао и предсједник Владе Радован Вишковић.

На документу је рађено двије године, каже Мишићева, и додаје да је у обрачуну плате потребно направити разлику у односу на стручну спрему радника.

- Да је данас на снази овај систем плата који ми предлажемо имали бисмо више новца за инвеститиције, пензије, фондове, здравствени и образовни систем - појаснила је Мишићева.

Наводи да је плата важна и због одласка у пензију, јер поједини послодавци исплаћују плату која није у складу са Законом и на тај начин умањују пензију када радник напуни године стажа или старости.

- То није добро и ми се томе морамо супротставити - рекла је Мишићева.

Конференцији су осим чланова органа Савеза синдиката и представника гранских синдиката, присуствовали и министар привреде и предузетништва Војин Митровић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, министар енргетике и рударства Петар Ђокић, те директори Републичког инспектората, Пореске управе и надлежних фондова Српске.

Савез синдиката овом конференцијом обиљежава 32 године рада.