latinica  ћирилица
27/08/2024 |  13:17 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Вишковић: Нови систем плата мора бити договор три стране (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је нови систем обрачуна плата, који је данас у Бањалуци представио Савез синдиката Републике Српске, добар полазни документ око којег треба да почну преговори синдиката, послодаваца и Владе.
Радован Вишковић (Фото: x.com/Vlada_Srpske) -
Радован Вишковић (Фото: x.com/Vlada_Srpske)

- Влада је спремна у сваком моменту да о овом документу разговара. Да ли је ово најбоље рјешење? Нисам сигуран. Можда ћемо доћи до рјешења које данас нико није поменуо, али до њега можемо доћи само договором - рекао је Вишковић новинарима у паузи конференције "Нови систем плата у Републици Српској".

Вишковић је истакао да нажалост колективно преговарање у Републици Српској није на снази од 2016. године, те да кривац за то није Влада.

- Још прије годину дана сам тражио од ресорног министра да се крене у питање колективних уговора који би третирали искључиво плате, како би омогућили контролним органима да контролишу неки привредни субјекат. Никад нисам прихватио чињеницу да у једном привредном субјекту сви запослени имају најнижу плату, али по данашњим законским рјешењима то је изгледа могуће и то није прекршај. Сматрам да то није нормално - истакао је Вишковић.

Вишковић је поручио да ће, уколико не буде било договора између синдиката и послодаваца, Влада бити приморана да измијени закон.

- На крају крајева и најнижу плату увијек мора да донесе Влада иако би и то требало да буде предмет преговора. Очито многи састанци Економско-социјалног савјета како почну тако и заврше, не усвоји се чак ни дневни ред, него се у старту крене са свађама и не дође се ни до чега - рекао је Вишковић.

Премијер Српске је поновио да је Влада спремна да прихвати оно што договоре синдикат и послодавци.

- Али, уколико тог договора не буде, Влада ће на крају вјероватно морати посегнути за измјенама закона да одузме то право и синдикату и послодавцима и да у Закону о раду пропише и неке платне групе и коефицијенте који су требали да буду предмет колективног преговарања. Очито за ових десетак година од тога нема ништа и морамо да прибјегнемо некој другој варијанти - навео је Вишковић.

Говорећи о сивој зони у Републици Српској, Вишковић је нагласио да ствари нису исте данас и 2018. године.

Не кажем да тај проблем немамо и данас, али је он све мањи. У децембру 2018. године рекао сам да је основни циљ Владе, на чије сам чело тада именован, да поведе рачуна о конкурентности и продуктивности наше привреде са циљем повећања плата. У томе сам успио. Просјечна нето плата у Српској тад је била 857 КМ, сад је 1.416 КМ - подсјетио је Вишковић.

Он је додао да је број запослених тад био 266.000, а данас је 290.000, на Заводу за запошљавање тад је било 105.000, а данас 56.000, док су пореске стопе у Српској најмање у БиХ и у региону.

- С друге стране, када позовете да се анонимно пријави послодавац који даје плату у ковертама, нико неће да се одазове. Нову фискализацију радимо управо због смањивања сиве зоне. Све су то ствари које ова Влада ради у континуитету - напоменуо је Вишковић.

Према његовим ријечима, била је мисаона чињеница да просјечна плата у Републици Српској буде већа него у другом ентитету, што је остварено посљедње три године.

У исто вријеме, додао је Вишковић, цијена електричне енергије је мања.

- Имамо далеко веће притиске него у другом ентитету, али одолијевамо. Није нам лако, али радимо у околностима у којима живимо. Све редовно сервисирамо, све своје обавезе измирујемо - рекао је Вишковић.

Савез синдиката, поводом 32 године рада, организује конференцију "Нови систем плата у Републици Српској".