latinica  ћирилица
27/08/2024 |  14:02 | Аутор: СРНА

Станари: Највише признање општине додијељено предсједнику Србије Александру Вучићу

Скупштина општине Станари усвојила је данас одлуку о наградама и признањима поводом Дана општине - 9. септембра, а ове године највише признање - Повеља почасног грађанина са Златним грбом додијељена је предсједнику Србије Александру Вучићу, за посебан допринос и развој Станара.
Александар Вучић (фото: TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ) -
Александар Вучић (фото: TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ)

Предсједник Скупштине општине Станари Денис Стевановић рекао је новинарима да ће уручење награда бити организовано у оквиру свечаности које ће бити одржане 9. септембра.

Стевановић каже да је на дневном реду данашње сједнице расправљано о пет тачака, у оквиру којих су одборници донијели одлуку о уступању у власништво новоизграђеног објекта Јавној установи Дом здравља Станари.

Према његовим ријечима, жустра расправа одборника водила се о информацији о стању у Јавном комуналном предузећу "Екосфера", у оквиру које су усвојени закључци којима се обавезује начелник општине Радојица Ћелић да до 17.септембра обезбиједи 200.000 КМ за исплату двије плате радницима и дио обавеза добављачима.

- Задужују се начелник општине и руководство Екосфере да успоставе обим и динамику послова које ће `Екосфера` извршавати за општину као и начин плаћања - изјавио је Стевановић.

Одборницима се обратио директор јавног комуналног предузећа "Екосфера" Игор Шкорић који је указао на тежак положај радника, који су у штрајку од 1. јуна, због пет неисплаћених плата и доприноса с обзиром да се за повјерене јавне послове плаћа грантовски из буџета општине, а који од јануара није усвојен.

Он каже да је са општином потписан уговор о извршењу повјерених послова на четири године и сматра да се по том основу начин финансирања треба посматрати као уговорна обавеза, а не грантовски, односно да су у посљедњи у исплатном реду.

Према његовим ријечима средства од одвоза комуналног обавеза, а које плаћа мали број домаћинстава, нису довољна јер наплата на мјесечном нивоу износи око 5.500 КМ а обавезе према регионалној депонији око 4.000 КМ.

Начелник општине Станари Радојица Ћелић каже да је због нагомиланог смећа донио наредбе о проглашењу ванредне ситуације и ангажовању материјално-техничких средстава.

- Сада смо у поступку да се ангажују све машине и потребно људство `Екосфере` јер у ванредној ситуацији ангажовани радници нису на гранту већ ће и они бити у редослиједу приоритета плаћања обзиром да је општина Станари на привременом финансирању - навео је Ћелић.

Начелник општинског Одјељења за привреду и финансије Љубиша Станковић поручио је да је незаконито исплаћивати средства мимо буџета који је у извршењу из 2023. године с обзиром да буџет за 2024. годину није усвојен, а "Екосфера" је на гранту.

Он је навео да су све интересне стране раније упознате да се грант не може исплаћивати прије него што се плате обавезе по испостављеним фактурама уговора које је усвојила Скупштина општине.

- Ангажоваћемо Екосферу као јединицу Цивилне заштите на уклањању узрока проглашења ванредне ситуације и сви радници ангажовани на тим пословима биће плаћени из буџета општине као и гориво, мазива и остале потрепштине за машине - најавио је Станковић.

Он ситуацију са комуналним предузећем "Екосфера" оцијенио предизборним политичарењем.

Одборник СНСД-а Дамир Керић нада се да ће извршна власт испоштовати закључке одборника локалног парламента и исплатити дио неопходних средстава "Екосфери".

На дневни ред данашње сједнице локалног парламента,који није био усаглашен на сједници Колегијума, није уврштен приједлог буџета за текућу годину.

У Станарима је 28.јуна, због недостатка кворума, одгођена сједница Скупштине општине на којој је требало да се расправља о приједлогу буџета за ову годину, будући да је ова локална заједница од јануара на привременом финансирању.