latinica  ћирилица
24/08/2024 |  18:36 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Срби у Мостару у страху због учесталих напада (ВИДЕО)

Поново напад на Србе у Мостару. Више непознатих особа, прије двије вечери, физички је напало српску дјецу у мостарском повратничком насељу Баћевићи. Претходно су игралиште у овом насељу облијепили стикерима са кукастим крстовима, словом "У" и натписом "ХВО". Српски повратници узнемирени и у страху, кажу да живот у Баћевићима ових дана није ни пријатан ни подношљив. Ово је, иначе, осми напад на Србе у Мостару од почетка године.
Мостар, напад на српску дјецу -
Мостар, напад на српску дјецу

На дјечијем игралишту у мостарсом насељу Баћевићи, утихнула је дјечија граја. Мјештани , а посебно дјеца, три дана изложена су насиљу и малтертирању од стране, како кажу, хулигана из комшилука. Олга Шкоро, у Баћевићима живи већ 53 године, и каже да се никада није непријатније осјећала.

- Пријетили су дјеци, рекли сада смо ми дошли, сљедећи пут ће бити старија постаја, они неће гледати ко су дјеца и ко су старији и све ће потаманити. То је велика пријетња - каже Шкоро.

Све је почело прије три дана доласком непознатих људи у насеље који су лијепили на игралишту, огради, кошевима стикере са непримјереним садржајем који је иритирао становништво. Мјештани тврде све је ескалирало нападом на дјецу која су то уклањала.

- Угрожена су била дјеца, јер су људи дошли са стране са телескоп палицама и били су спремни да се туку. Када се све завршило отишли су аутомобилом и порука им је била да ће доћи старији од нас и побиће вас све, неће бирати кога ће да бију. То је чињеница која је нас све фрапирала - истакао је Душан Голо предсједник Координације Срба у Мостару.

У мостарском насељу Баћевићи тренутно живи 140 Срба, док је прије рата овдје живјело скоро 500. Тренутно права подршка Србима у Баћевићима била би да надлежни открију починиоце, јер је у посљедње двије године било низ напада на Србе и њихову имовину, а да ниједан починилац није откривен.

- Надам се и убијеђен сам да ће то наше надлежне институције урадити да се то одмах сасијече у коријену да не би ескалирало на неке веће провокације - каже Душко Савић.

Велибор Миливојевић потпредсједник Градског вијећа Мостара каже да "оно што је основно јесте да званичне институције када је у питању град Мостар и српски народ коначно изведу починиоце, те да на адекватан овај случај да добије свој епилог и да казне буду примјерене

- То би била права порука од институција. Ни један претходни случај није ријешен, када су врло болне и радикалне поруке остављане, исписиване по зидовима српских гробаља, уништаване или оскрнављена српске цркве, или овдје у Насељу Ходбине испред српских кућа уништавана је наша имовина и такво нерјешавање је порука тим људима лоших народа да то чине даље - додао је он.

Напад је пријављен, полиција је изашла на мјесто догађаја испитала родитеље и дјецу, узела доказни материјал и нису се више огашавали. Осим мука из МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона и од хрватских структура мук, чак и од градоначелник Мостара. На наш позив није био спреман да стане пред камеру.

Срби у Долини Неретве чекају одговоре , између осталог, ко је прије двије године покидао каблове са Саборне цркве, ко је средином јуна запалио аутомобил српског повратника у Ходбину, ко стоји иза напад у мају прошле годинена играче и навијаче Фудбалског клуба "Радник" из Бијељине, само због тога што су имали дресове на којима је била ћирилица.