latinica  ћирилица
23/08/2024 |  21:31 | Аутор: СРНА

Нешић: Брутални напад на српску дјецу у Mостару - напад на суживот

Брутални напад на српску дјецу у повратничком насељу Баћевићи код Мостара, који се одиграо под окриљем мржње и насиља, представља најгрубљи удар на суживот и безбједност свих грађана БиХ, а нарочито српског народа који се и даље суочава са оваквим злодјелима, оцијенио је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Нешић је истакао да је с великим огорчењем и дубоком забринутошћу примио вијест о овом срамотном чину.

- Напад на дјецу, која су симбол будућности и наде за наше друштво, нешто је што превазилази границе разума и људскости. Наши малишани су нападнути док су се играли, а село је оскрнављено симболима најцрњег зла – кукастим крстовима и усташким симболима, чиме је послата јасна порука мржње према Србима у БиХ - упозорио је Нешић.

Он је упитао какву поруку шаље земља која није у стању да заштити своју дјецу, те каква се будућност може очекивати ако се дозволи да фашистички симболи и насиље постану свакодневица, саопштено је из ресорног министарства.

Нешић очекује да надлежне институције, укључујући полицију и тужилаштво, хитно реагују, идентификују и приведу правди починиоце овог гнусног чина.

- Насиље над Србима у повратничким селима не смије и неће бити толерисано. Ако БиХ жели да буде земља свих својих грађана, мора заштитити Србе од оваквих напада - поручује министар безбједности у Савјету министара.

Према његовим ријечима, ово није само напад на једну групу, већ напад на саму идеју суживота у БиХ.

- Позивам међународну заједницу, која је толико пута до сада остала нијеми посматрач када су Срби у питању, да престане са политиком двоструких стандарда и коначно стане у одбрану српског народа. Наша дјеца заслужују да одрастају у сигурном и мирном окружењу, без страха да ће их неко напасти због њихове националности. Нећемо дозволити да се српски народ поново ставља на маргину, нити да овакви напади прођу некажњено - поручио је Нешић.

У мостарском повратничком насељу Баћевићи синоћ је више непознатих особа на игралишту напало српску дјецу, а игралиште и село облијепљено је кукастим крстовима, свастикама, словом "У", "ХВО", потврдили су за Срну мјештани Баћевића.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона Људевит Марић рекао је за Срну да је полиција добила пријаву да у селу Баћевићи има плаката увредљивог садржаја, након чега су припадници Одјељења криминалистичке полиције изашли на терен и спроводе истрагу.