latinica  ћирилица
24/08/2024 |  10:38 ⇒ 16:28 | Аутор: СРНА

Радановић: Србе у Мостару једнако нападају и Хрвати и Бошњаци

Посљедња дешавања у насељу Баћевићи, пуцњава, те исписивање усташких симбола и напад на Србе који су уклонили наљепнице са словом "У" и кукастим крстовима, Мостар враћају у 1941. годину, сматра предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

Радановић је рекао да ово представља континуитет напада на Србе у Мостару, а да у томе подједнако учествују и Хрвати и Бошњаци.

- Није важно да ли је лијева или десна страна, да ли су Хрвати или муслимани, и једни и други тероришу Србе у Мостару - рекао је Радановић.

Навео је да је посљедњи напад у повратничком насељу Баћевићи осми напад ове године на Србе у Мостару, подсјећајући да се први десио за православни Божић када је каменована српска кућа Шантића у насељу Бијело Поље, а након тога и православна црква у истом насељу.

- Наредни већи инцидент био је незаконит покушај деложације Драгана Златковића упркос акту Правобранилаштва ФБиХ, којим се прецизирало да се његов стан не налази у Фонду станова којим управља ФБиХ - рекао је он и додао да је два дана трајала Златковићева борба да остане у стану.

Подсјетио је да се наредни напад на Србе десио 14. јуна када је запаљен аутомобил Драга Рупара, за шта су вјештаци рекли да је подметнути пожар, што, према његовим ријечима, говори да је био директан умишљај да се оштети имовина, те заплаше Рупар и остали Срби у насељу Ходбина код Мостара.

Подсјетио је да се претходне године догодило десетак напада на Србе у Мостару, од којих је највећи и најопаснији био уништавање освјетљења и озвучења на Саборној цркви, за који починиоци и даље нису пронађени.

- Још никада није утврђено ко је скинуо све каблове који служе за освјетљавање цркве и све каблове за звона. Овдје је неко циљано ишао на то да се црква не види и не чује у Мостару - нагласио је Радановић.

Он је указао и на напад на играче и навијаче ФК Радник из Бијељине, само због тога што су имали дресове на којима је била ћирилица.

- Ништа позитивно не можемо рећи у посљедње двије године. Иако се жели представити да српска заједница у Мостару добро живи и да се добро снашла, то заиста није случај - закључио је Радановић.

Од децембра 2022.године, када је оскрнављена у обнови православна црква на Бјелушинама у Мостару, до данас, на територији града Мостара, укупно 18 напада на живот и имовину Срба, на православне цркве парохијске домове и православна гробља.

На игралишту у мостарском повратничком насељу Баћевићи више непознатих особа напало је српску дјецу, а игралиште и село облијепљено је кукастим крстовима, словом "У" и "ХВО", потврдили су мјештани.

Дјеца су нападнута прије два дана, а мјештани тврде да се кроз село раније чула и рафална пуцњава.