latinica  ћирилица
22/08/2024 |  15:21 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Егић: Више од милион КМ за стамбено збрињавање (ВИДЕО)

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић најавио је да ће више од милион КМ бити уплаћено према 12 локалних заједница за 143 корисника на основу Уредбе о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.
Данијел Егић - Фото: РТРС
Данијел ЕгићФото: РТРС

- Ова тачка, која је данас разматрана на сједници Владе Републике Српске, биће допуњена и у најскорије вријеме биће исплаћене све локалне заједнице које су завршиле коначне листе - рекао је Егић.

Он је подсјетио да је према овој уредби исплата први пут извршена прошле године у износу од око пола милиона КМ према 17 локалних заједница за 82 корисника.

- Ишло се у два правца – неповратна новчана средства у износу од 8.000 КМ и додјела стамбених јединица - рекао је Егић.

Он је нагласио да је јуче исплаћено и 355.682 КМ за стаж борцима који су били на евиденцији Завода за запошљавање од 1996. до 2000. године.

- Ово је континуиран процес који је Влада спроводила посредством јавних позива. Кроз овај програм обухваћен је 101.000 демобилисани борац, а за ову намјену је уплаћено више од 52 милиона КМ - нагласио је Егић.

Када је ријеч о запошљавању дјеце погинулих бораца, ресорни министар је рекао да је урађен пилот-пројекат у Бањалуци као највећој локалној заједници, гдје је на бироу било 127 лица из ове категорије.

- Први круг разговора прихватило је 54 дјеце, од тога је 18 њих дошло да разговара о конкретним стварима о условима запослења, а само четворо је прихватило посао. Можемо понудити само оно што је понуда на тржишту рада - казао је Егић.

Он је рекао да је неквалификовани радник који не прихвати посао брисан са евиденције Завода за запошљавање, те додао да ће бити омогућена и преквалификација и доквалификација радне снаге.

- Обезбиједили смо средства за 62 дјеце погинулих бораца са високом стручном спремом да одраде приправнички стаж - навео је Егић.

Према његовим ријечима, Бањалука је прва локална заједница у којој је покренут овај пројекат у сарадњи са Привредном комором и Унијом послодаваца Српске, а који ће бити настављен и у осталим градовима и општинама.

Он је нагласио да Влада и ресорно министарство редовно исплаћују све обавезе у складу са приоритетима, те указао да се са овим темама безобзирно и безобразно манипулише у предизборно вријеме.

- Ово су све ствари које Влада посредством Министарства ради континуирано, које доказују бригу Владе о борачким категоријама - рекао је Егић.

Говорећи о ревизији борачких категорија, Егић је рекао да је сагласан да је ријеч о неопходном послу, те да је урађен пилот-пројекат у Бањалуци, Палама и Билећи гдје су прегледани досијеи бораца прве категорије и нису пронађене никакве аномалије.