latinica  ћирилица
22/08/2024 |  14:19 ⇒ 14:42 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Сецесија никада није била на дневном реду, али јесте очување Дејтона и позиције Српске (ВИДЕО)

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је за РТРС да сецесија Републике Српске никада није била на дневном реду, али јесте и увијек ће бити очување Дејтонског споразума, позиције и уставног капацитета Српске на основу тог споразума.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Да смо ми знали да су они из опозиције за сецесију Републике Српске, можда бисмо се ми и другачије понашали, али ево то чујемо први пут, никада од њих нисмо чули нешто тако нешто. Ми константно понављамо да сви који желе лоше Републици Српској и одређену врсту интервенције против ње, говоре о томе како је Српска на некаквом путу сецесије. Ми упорно говоримо да не постоји план за сецесију. Можете да пронађете стотине изјава предсједника Републике Српске Милорада Додика и нас који предстаљамо Српску у којима говоримо да сецесија није у плану и на дневном реду - истакао је Ковачевић.

Он је рекао да представници Републике Српске морају да реагују на рушење и девастацију Дејтонског споразума, као и на покушаје да се Српској упорно отимају загарантована уставна права и надлежности које има на основу тог споразума.

- У том контексту ми говоримо о разноразним рјешењима, али никада нисмо употријебили ријеч сецесија. Сецесија је једностарни чин, када игноришете друге и кажете да ћете сами да донесете одлуке. Ми то никада нисмо рекли, ми смо константно позивали на дијалог и милион пута упућивали иницијативе за дијалог фактора у БиХ који су стране на основу Дејтонског споразума, а  то су Република Српска, ФБиХ и три равноправна конститутивна народа и то ћемо да радимо и убудуће - нагласио је Ковачевић.

Он је рекао да је проблем опозиционих странака у Републици Српској то што, како каже, немају ниједно рјешење и што нико не зна шта су њихове политике.

- За нас се зна - наша политика је јака и стабилна Република Српска у којој грађани живе добро, Република Српска на првом мјесту и од тога никада нећемо одустати. За њих из опозиције се не зна ништа. Кажу да је Република Српска остала полупразна иза Додика. Није, остао је празан СДС, ПДП, потпуно подијељена опозиција, а Република Српска је јака и стабилна и таква ће остати у будућности - поручио је Ковачевић.