latinica  ћирилица
22/08/2024 |  16:19 ⇒ 18:19 | Аутор: РТРС

Отисци прстију открили да нападач из Невесиња није из БиХ; Узет ДНК узорак (ВИДЕО)

Завршена је обдукција тијела нападача из села Зови До код Невесиња. Обдукцијом је утврђено да је нападач ликвидиран из ватреног оружја. Није ријеч о мигранту и, према првим налазима, вјероватно је исламске вјероисповијести. Биће обављена и ДНК анализа и вјештачење пронађених пројектила.
Полиција у селу Зови До - Фото: РТРС
Полиција у селу Зови ДоФото: РТРС

Иако су оперативна сазнања Тужилаштва била да се лице разнијело бомбом, Дражен Дамјањук специјалиста судске медицине је рекао да је обдукцијом утврђено да је ријеч о вишеструким прострелним ранама, и да је, приликом размјене ватре, наступила тренутна, убилачка смрт. Особа је стара између 30 и 40 година, висине 187 центиметара

- Мислило се да је мигрант, међутим, сматрам да је ријеч о човјеку са ових простора, узети су отисци прстију, радиће се дактилоскопија, и ако је у систему ЦИП-ца, ако је бх. држављанин, то би требало да се ријеши - додао је он.

Дамјањук је рекао да се идентитет може тврдити и на основу фотографија. Сигурно није афро-азијског поријекла.

- Оперативна сазнања Тужилаштва су била, након увиђаја, да се разнио бомбом, а обудукација је установила да је он убијен. Прострелне ране су мултипле, тридесет три прострелне ране. Нађено је пар пројектила и биће послати на КТЦ у Бањалуку - навео је Дамјањук.

Из Окружног тужилаштва Требиње саопштено је да, анализом отиска прстију и другим провјерама, није утврђено да лице потиче са подручја БиХ.

- Провјерама које је извршио МУП Републике Српске, утврђено је да НН лице, које је страдало у Зовом Долу код Невесиња, не потиче са простора БиХ - потврдио је Срђан Вукановић, портпарол Окружног тужилаштва Требиње.

Надлежним полицијским агенцијама у региону и Европи биће достављени подаци и ДНК анализа НН лица, како би био утврђен идентитет. Вукановић је потврдио да су у кући, у којој је страдали мушкарац боравио, пронађени предмети из кривичног дјела крађе.

- Слиједе даље провјере идентитета преко међународних полицијских тијела - рекао је Вукановић.

Тијело страдалог лица преузеће надлежне службе, и похранити до времена идентификације.