latinica  ћирилица
22/08/2024 |  14:46 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Петронијевић: Промијењена природа пресуде - Караџић је на издржавању казне, али и у изгнанству

Члан тима одбране првог предсједника Републике Српске Радована Караџића адвокат Горан Петронијевић упозорио је да је природа пресуде Караџићу промијењена и да он у Великој Британији више није само на издржавању казне, већ је и у изгнанству.
Горан Петронијевић - Фото: РТРС
Горан ПетронијевићФото: РТРС

- У диспозитиву пресуде пише да је он осуђен на доживотну казну затвора. То не значи да је он осуђен и на изгнанство и на једну врсту терора који се над њим спроводи - рекао је Петронијевић за Срну.

Навео је да и поступање по Караџићевој тужби против Владе Велике Британије због кршења људских права, илуструје у каквој се он позицији налази, додајући да британско Министарство правде није дозволило финансирање тог поступка.

- Тај поступак Караџић не може сам да води и потребна му је стручна помоћ. Ангажовали смо адвоката у Лондону који је нашег порекла, али они не дозвољавају да се он финансира. По закону то мора да се финансира из буџетских средстава земље у којој се затвореник налази због повреде затворских права - појаснио је Петронијевић.

Он је навео да је једно рочиште већ одржано и да се Караџић обратио видео-линком.

- Пошто нису дозволили да се ангажује бранилац, онда је Караџић морао сам да се брани. Толико о њиховој демократији. Он је у изгнанству - поновио је Петронијевић.

Указао је да Караџића нико не може да обиђе, да први предсједник Републике Српске нема никакву помоћ и не дају му основне услове за живот.

- Британски затвори су претрпани. Ево сада, када су после демонстрација ухапсили оних око стотину лица, нису имали где да их сместе. Дакле, они /Велика Британија/ не испуњавају ниједан од услова и стандарда предвиђених за издржавање казне утврђене пред међународним судовима - истакао је Петронијевић.

Он је нагласио да је Караџић у Велику Британију и одведен као "ратни плијен" на захтјев тадашњег министра правде Доминика Раба, подсјетивши да су британске јединице учествовале у потрази и хватању Караџића.

- Има много субјективних ствари које компромитују било какву објективност земље која је потписала споразум да ће у свему по стандардима омогућити издржавање казне - рекао је Петронијевић.

Навео је да се јуче чуо са Караџићем и да је намјера била још док је био у Хагу да се крене са ревизијом пресуде, али да њему у затвору не дозвољавају ни доступност материјалу, ни компјутер на коме би радио.

Петронијевић је указао да су Караџићу у Великој Британији ускраћивали и адекватну здравствену заштиту, те да је он имао више криза, а једна би била замало фатална да нису реаговали на вријеме и да се није дигла медијска гужва у вези са тим.

- Реаговала је предсједница Механизма и онда су му брже боље дали лекове који су му били ускраћени више од две недеље. То су лекови који су редовни за акутне болести које Караџић има - рекао је Петронијевић.

Оно што је дешава Караџићу, каже Петронијевић, правило је поступања према Србима оптуженим за ратне злочине, а Србија и Република Српска морале би више да се ангажују по том питању.

Петронијевић је нагласио да зна да су и Србија и Република Српска у страховитим проблемима и притисцима, како оним званичним, тако и незваничним, што се види и по учесталим посјетама дипломата из НАТО-а и ЦИА, које су, како је рекао, понајмање дипломате.

- То су страховити притисци који сад трпе Србија и Република Српска, али и поступање према оптуженим Србима је саставни део притисака, не на њих саме већ на Србију, Српску и српске националне интересе - рекао је Петронијевић.

Он је нагласио да се то раније није разумјело, али да се сад разумије.

- Мислим да се због све те презаузетости не реагује на начин на који би морало да се реагује. Морају државници и дипломате о томе да говоре - рекао је Петронијевић и додао да је положај заточених Срба неподношљив.

Петронијевић је као посебан проблем истакао тај што се Србима који су издржали двије трећине казне не дозвољава условни отпуст, што је пракса започета након одласка предсједника Међународног кривичног суда за бившу Југославију Теодора Мерона.

- Имали смо случајеве да их пусте да умру код куће и онда су они као хумани. Кад процене да је толико тешко и да ће затвореник да умре, онда га пусте кући из хуманитарних разлога да им не буду терет и да не објашњавају светској јавности оно што је ноторна ствар - да се пресуде које су написане и диспозитив и начин издржавања и стандарди који су захтјевани апсолутно не испуњавају - рекао је Петронијевић.

Када Караџић каже затворским властима да погледају међународне акте, повеље о људским правима, "Менделина правила" која су усвојена и на нивоу УН и ЕУ и штите права лица лишених слободе, каже Петронијевић, они му онда кажу "па ви нисте Мендела".

- То је једна врста апсолутног изругивања и понижавања - рекао је Петронијевић.

Он је поновио да непосредну тортуру трпе и Караџић и Младић, сви затворени Срби и њихове породице, али да је то и саставни дио притисака којим су изложене Србија и Република Српска.