latinica  ћирилица
22/08/2024 |  14:51 ⇒ 15:24 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Стамбено збрињавање лица у 20 општина и градова

Влада Републике Српске донијела је данас, на 82. сједници у Бањалуци, Одлуку о давању сагласности на План стамбеног збрињавања лица са статусом члана породице погинулог борца или ратног војног инвалида од прве до четврте категорије инвалидности за 2024. годину.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

Планом је предвиђено да се изврши стамбено збрињавање лица са Коначних листа, додјелом неповратних новчаних средстава у дванаест општина/градова (143 корисника), и то у сљедећим Општинама/Градовима:

1. Трново (3 корисника);
2. Бијељина (8 корисника);
3. Билећа (8 корисника);
4. Шековићи (10 корисника);
5. Лакташи (11 корисника);
6. Источно Ново Сарјево (10 корисника);
7. Соколац (15 корисника);
8. Дервента (11 корисника);
9. Пелагићево (12 корисника);
10. Чајниче (15 корисника);
11. Кнежево (20 корисника);
12. Челинац (20 корисника).

За ову намјену обезбијеђена су средства у висини од милион и шездесет хиљада КМ.

Такође, на данашњој сједници, Влада се усагласила да ће у најкраћем року обезбиједити средства за преостале кориснике који се налазе на коначним листама, а које су локалне заједнице доставиле.

Напомињемо да је у претходном периоду, у складу са Планом стамбеног збрињавања за 2023. годину, реализовано стамбено збрињавање додјелом неповратних новчаних средстава у 17 општина за 82 корисника, у укупном износу од 489.085,43 КМ.

Влада Српске усвојила је Информацију у вези са поступком преговора за закључивање Посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе Републике Српске.

С тим у вези, Влада Републике Српске је сагласна да министар Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске потпише текст Посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе Републике Српске који је Влада разматрала на 74. редовној сједници која је одржана 20. јуна 2024. године.

Влада Републике Српске је позвала Одбор за преговоре који чине два репрезентативна синдиката да потпише текст Посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе Републике Српске у циљу успостављања правног оквира за запослене у органима јединица локалне самоуправе.

Министарство управе и локалне самоуправе је задужено да, у случају незакључивања Посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе Републике Српске, анализира и преиспита могућности законског регулисања плата запослених у органима јединица локалне самоуправе, а у циљу израде Нацрта закона о платама запослених у органима јединице локалне самоуправе.

Такође, Влада је на данашњој сједници усвојила и Информацију о коришћењу података из Централне базе другог примјерка матичних књига у сврху обављања нотарске службе у Републици Српској.

Министарство правде Републике Српске обратило се Министарству управе и локалне самоуправе дописом у коме се наводи да су доношењем новог Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности (Службени гласник Републике Српске, број 13/24), ради потпуне имплементације истог, отворило питање потребе повезивања нотарских канцеларија у Републици Српској са Матичном књигом рођених и другим јавним евиденцијама.

Даље, наводи се да је нотарима код примјене Закона о нотарској служби у Републици Српској и обезбјеђивања правне сигурности, потребно омогућити увид у матичне књиге вјенчаних и умрлих.

С тим у вези, Влада Републике Српске сагласна је да министар управе и локалне самоуправе Републике Српске, потпише Споразум о електронској размјени података из Централне базе другог примјерка матичних књига са министром правде Републике Српске и предсједником Нотарске коморе Републике Српске, који би се користили у сврху обављања нотарске службе у Републици Српској, у складу са важећим прописима о нотарској служби и другим прописима које би нотари примјењивали у раду.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о изради Допуне Прилога институција у БиХ за редовни годишњи извјештај о БиХ у процесу европских интеграција за период 16. март 2024. године - 31. јул 2024. године.

Израда и усаглашавање допуне Прилога институција у БиХ за редовни годишњи извјештај ЕК о БиХ за извјештајни период од 16. марта 2024. године до 31. јула 2024. године, отпочела је 25. јуна 2024. године.

Након обједињавања и усаглашавања достављених информација надлежних институција Републике Српске, а затим и осталих институција у БиХ, утврђен је обједињени "Нацрт допуне Прилога институција у БиХ за редовни годишњи извјештај о БиХ у процесу европских интеграција за период 16. март 2024. године - 31. јул 2023. године".

Овај документ ће се након његовог разматрања на Влади Републике Српске и другим нивоима власти у БиХ и превођења на енглески језик доставити Европској комисији.

Влада је усвојила и Инфоромацију о реализаији инструмента Инвестициони оквир за Западни Балкан (WBIF) у периоди јануар-август 2024. године.

У оквиру инструмента Инвестициони оквир за Западни Балкан (WBIF), у периоду јануар-јул 2024. године извршена је финализација грант апликација које су кандидоване у оквиру 30. позива за техничку помоћ и 10. позива за суфинансирање инвестиционих пројеката.

Такође, институције Републике Српске су у оквиру отвореног 31. позива за техничку помоћ и 10. проширеног позива за суфинансирање инвестиција идентификовале четири четири пројекта који ће у наредном периоду бити разрађени у форми грант апликација и достављени Европској комисији.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу координисало је реализацију позива у Републици Српској у сарадњи са ресорним министарствима.