latinica  ћирилица
21/08/2024 |  13:09 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Бурсаћ: Суша и невријеме причинили штету усјевима

Дуготрајна суша и невријеме на подручју Републике Српске причинили су озбиљне посљедице на пољопривредним усјевима, прије свега на ратарским културама, посебно кукурузу, соји и уљарицама због чега ће принос бити умањен, рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ.
Берба кукуруза - Фото: РТРС
Берба кукурузаФото: РТРС

Бурсаћ је навео да ће на парцелама на којима постоје системи за наводњавање штета бити много мања.

- Тренутно не можемо тачно процијенити колика ће бити штета. Жетва је почела, јер све раније пристиже, и у наредних мјесец дана када буде у озбиљнијем обиму видјећемо колике приносе можемо очекивати - рекао је Бурсаћ.

Према његовим ријечима, слична је ситуација и када је ријеч о поврћу, а умањен принос ће се највише видјети у производњи паприке.

- Али, поврћа има на тржишту, квалитет није као у годинама када временске прилике иду на руку, али има приноса - навео је Бурсаћ.

Он је додао да је најповољнија ситуација у воћарству, иако ће највећа штета бити на јабуци.

- На воћњацима који имају системе за наводњавање воћари ће сигурно бити задовољни приносом и квалитетом - рекао је Бурсаћ.

Он је навео да је локално невријеме протеклих дана причинило штету на воћњацима и пољопривредним засадима, али да ће се о обиму и количини моћи говорити након што општинске и градске службе направе записнике о томе.

Имајући у виду све чешће екстремне временске прилике, Бурсаћ је указао да ће се пољопривредници морати више окренути заштити производње кориштењем система за наводњавање, противградне заштите и осигурањем, за шта Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде даје подстицаје.

- Дајемо по 60 одсто подстицаја за подизање противградних мрежа и полису осигурања, а 40 одсто за системе за наводњавање. То су најбољи начини да се наши пољопривредници заштите - нагласио је Бурсаћ.

Он је додао да сваке године расте број захтјева за подизање противградних мрежа и система за наводњавање, али да нису задовољни када је ријеч о интересовању за осигурање пољопривредних површина.

- Тај начин заштите треба појачати, јер у оваквим временима дуготрајних суша, олуја и града неће бити другог начина. Ако Министарство даје 60 одсто подстицаја на полису осигурања, а и неке локалне заједнице дају одређени проценат за полисе, пољопривредници би требало ући у овај дио заштите - нагласио је Бурсаћ.

Он је напоменуо да је прошле године једна осигуравајућа кућа исплатила 3,5 милиона КМ на основу штете на поврћу.