latinica  ћирилица
20/08/2024 |  18:40 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Пале: Ускоро студија утицаја отпада на животну средину, учинити општину привлачнијом туристима (ВИДЕО)

Општина Пале ускоро ће почети рад на изради студије утицаја отпада на животну средину која ће, између осталог, омогућити и коришћење значајних финансијских средстава из међународних фондова. То је потврђено током посјете министра спољне трговине у Савјету министара Сташе Кошарца овој локалној заједници.
Општина Пале - Фото: РТРС
Општина ПалеФото: РТРС

Студија утицаја отпада на животну средину Пала биће основни елемент за реализацију одређених пројеката из аспекта животне средине.

- Оно што је Министарство спољне трговине већ учинило јесте да су обезбијеђена финансијска средства за израду студије и та студија ће кренути са реализацијом већ почетком септембра - рекао је Кошарац.

Истовремено, то ће омогућити и коришћење значајних средстава из Зеленог климатског фонда и других међународних донатора.

Посебна пажња посвећена је реализацији пројеката и коришћењу средстава из ИПА три програма који се односе на едукацију из области туризма.

- То је едукација кадрова кроз школство, средњу школу и факултете. Не смијемо заборавити значај Економског факултета који треба да да анализе и све оно што нас може приказати у свијету као озбиљног туристичког конкурента - навео је Бошко Југовић, начелник општине Пале.

Дамјан Шкипина, посланик у Народној скупштини Републике Српске наводи да пројекат ИПА који треба да се реализује у наредном периоду говори о прекограничној сарадњи, на чему ће се радити.

- Конкретно се односи на сарадњу општина Пале и Чајетина - казао је Шкипина.

Циљ је да се Пале, али и Сарајевско-романијска регија учине још привлачнијим за туристе.