latinica  ћирилица
21/08/2024 |  12:12 ⇒ 12:14 | Аутор: СРНА

Санирање опожарених површина биће приоритет

"Шуме Републике Српске" планирају да ове године пошуме 644 хектара, за шта је предвиђено 4.833.530 КМ, а приоритет ће бити санација опожарених површина, речено је Срни у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

Из Министарства су навели да је планирано пошумљавање са 1.431.070 комада садница, што је за готово 40.000 садница више у односу на прошлу годину.

Напомињу и да нема тачних података колико површине се односи на опожарена подручја и да ће у наредном периоду бити утврђивана штета, али истичу да ће то бити приоритет.

На основу извјештаја о обављеним пословима у области дијагностике штетних фактора у шумама Српске, констатовано је да се тренд загријавања и смањења количине падавина изразито негативно одражава на постојећи шумски фонд, у већ топлој и сувој клими и све чешћу појаву екстремних догађаја, попут суше, топлотних таласа и пожара.

- У вези с тим, свака врста за себе, на различит начин подноси стрес изазван неповољним климатским утицајем, а посљедично се јавља умањена виталност стабала, што генерално доводи до нестабилности шумских комплекса у цјелини. Тиме се стварају предиспозиције за настанак штете узроковане биотичким и абиотичким факторима, у обиму већем од толерантног - појашњавају из Министарства.

Када је ријеч о регистрованим штетним инсектима, доминантни су поткорњаци, од којих су најважније оне врсте који имају велику улогу у процесу сушења четинара.

Првенствено се ради о поткорњацима смрче, бора и јеле, а ту су и паразитне гљиве које имају највећу улогу у пропадању смрче на овим подручјима.

Посљедних година примјетна је најезда храстове мрежасте стјенице и платанове мрежасте стјенице.