latinica  ћирилица
19/08/2024 |  19:04 | Аутор: СРНА

Ђокић: Ефикасно ријешен проблем испоруке гаса Федерацији

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је при рјешавању проблема испоруке гаса из Републике Српске према Федерацији БиХ показан висок ниво ефикасности, те да је најбитније да нема сметњи у испоруци до крајњих корисника.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је навео да је већ одржано неколико састанака и да постоји спремност да се о том проблему даље разговара.

- Свако питање, које се претвори у проблем, прво треба рјешавати дијалогом. Мислим да смо на путу да ћемо ријешити ово питање дијалогом - рекао је Ђокић новинарима.

Он је подсјетио да је нова тарифа за обрачун гаса успостављена 1. јануара.

- Мислим да разумним приступом и понашањем у складу са оним што смо раније усагласили можемо окончати ово питање. Треба рећи да смо 2. фебруара потписали уговор између Енергоинвеста и Сарајево-гаса у присуству ресорног федералног министара Ведрана Лакића и мене. Разговарали смо са нашим гасним предузећима и дошли до уговора који је створио предуслов да се примјењује нова тарифа - рекао је Ђокић.

Он је напоменуо да је била потребна и сагласност регулатора.

- Можда у првом тренутку није било схваћено. Да ли је регулатор био довољно експлицитан или није да се то односи на цијелу ову годину, али је врло значајно да је рекао да се то односи на трогодишњи период, колики је и садржај уговора о овој тарифи - рекао је Ђокић.

Он је најавио да ће бити иницирани нови састанци о овој теми и изразио увјерење да ће бити отклоњена свака сумња да неко жели да ствара проблем.