latinica  ћирилица
20/08/2024 |  15:07 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Род воћа у Поткозарју задовољавајући, цијене веома добре

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић рекао је да су воћари у Поткозарју, без обзира на тешке временске услове за производњу и штету коју су имали на појединим воћним врстама и сортама, ипак задовољни овогодишњим родом и квалитетом плодова.
Воће (Фото: EPA-EFE/SEM VAN DER WAL/илустрација) -
Воће (Фото: EPA-EFE/SEM VAN DER WAL/илустрација)

- Све је изненадио добар род бресака. Трешње су мање родиле, али су имале веома добру цијену. Добру цијену имале су и крушке, а очекује се добар род и квалитет сорти јабука које су најзаступљеније на овом подручју - навео је Дојчиновић.

Он је додао да су до сада воћари успјели да продају готово све што су убрали, те очекују да неће бити проблема ни са пласманом јабука, јер воћа недостаје и на тржишту ЕУ.

Дојчиновић је истакао да воћари, без обзира на овогодишњи добар род и веома добре цијене воћа, не би могли да опстану без подршке Владе Републике Српске.

У поткозарским воћњацима тренутно се беру преостале касне сорте шљива, крушке су већином обране, а почела је и берба раних сорти јабука.

Воћар из Турјака Ненад Мирјанић у воћњаку има четири хектара јабука и хектар шљива, од којих је већину конзумне шљиве обрао и пласирао на тржиште по веома доброј цијени.

Мирјанић је рекао да је остало да покупи шљиве за ракију, те да за неколико дана почиње и бербу јабука сорте златни делишес.