latinica  ћирилица
19/08/2024 |  20:01 ⇒ 20:47 | Аутор: СРНА

У Модричи потврђено присуство штетних материја у ваздуху

Начелник општине Модрича Јовица Радуловић изјавио је да је Институт за заштиту и екологију Републике Српске, након пожара у гудронској јами у Модричи, утврдио присуство штетних материја у ваздуху, због чега је и даље на снази ванредно стање које је 15. августа, дан након избијања пожара, прогласио општински Штаб за ванредне ситуације.
Модрича пожар - Фото: РТРС
Модрича пожарФото: РТРС

Он је навео да су настављене активности на гашењу пожара посипањем абразивног материјала на комплетном подручју око јаме и канала у којима се налази гудрон, чиме је саниран терен и знатно је смањено испаравање штетних материја.

- Све вријеме ванредне ситуације руководство општине било је у контакту са Владом Републике Српске - рекао је Радуловић.

Он је истакао да ситуација није безазлена и да општина нема капацитете да сама ријеши проблем, због чега је данас упућен позив највишим званичницима Српске да дођу у Модричу и заједно са локалном управом утврде активности и заједничке мјере на основу којих ће се поступати до коначног рјешења проблема.

Радуловић је навео да је Рафинерија уља Модрича обавијештена о предузетим мјерама на гудронској јами, за коју Рафинерија има еколошку дозволу, а Републичка управа за инспекцијске послове би требало, каже, да пропише мјере за рјешавање овог питања.

Општински инспектор Данијела Аничић рекла је да су 15. августа извршена мјерења на локацији гудронске јаме, код најближих стамбених објеката и у центру града.

- Извјештај који смо данас добили показао је високу концентрацију материја које учествују у загађењу ваздуха, дозвољене граничне вриједности су премашили азот-диоксид, бензен, толуен, акролеин и хлороводоник. Треба се придржавати мјера Института за јавно здравље Републике Српске - рекла је Аничићева.