latinica  ћирилица
19/08/2024 |  19:07 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Бањалука: Велики губици на водоводној мрежи због дотрајалих цијеви и кварова, а рестрикције на снази (ВИДЕО)

Mјештани Верића чекају резултате поновљене анализе исправности воде за пиће, с обзиром да је претходна показала присуство ешерихије.
Питка вода - Фото: РТРС
Питка водаФото: РТРС

Дотрајале цијеви не утичу на квалитет воде увјеравају из бањалучког Водовода грађане, које највише муче рестрикције.

Најкритичније је у Залужанима, Куљанима и Пријечанима, гдје искључења трају већ цијели мјесец. Мјештанима ових бањалучких насеља није јасно чему рестрикције, јер кажу да су шахтови пуни воде. Одговор од надлежних траже данима. Безуспјешно!

Мјесец дана строге рестрикције воде у Залужанима и Куљанима. Вентили за воду затварају се од 23 до осам часова, баш у вријеме када би обавили кућне послове и истуширали се након напорног дана, или ујутро пред одлазак на посао. Мјештани Залужана причају како су радници водовода у њихово насеље дошли без најаве и радног налога и затворили им воду.

- Када су 4. августа дошли радници Водовода, за које ми нисмо знали да ли су радници,дошли необиљеженим аутом. Питали смо их, извините ко сте ви имате ли неки радни налог? Ми вама морамо заврнути воду. Због чега кад воде у шахту има - упитао је мјештанин Залужана Бојан Ђајић.

А умјесто да покажу налог који су мјештани тражили, дошло је до инцидента са радницима Водовода. Интервенисала је и полиција, а све је документовано у полицијском записнику.

- Погледајте радници водовода немају никакав радни налог, неко је њима рекао да дођу и заврну воду - додаје Ђајић.

У бањалучком Водоводу оптужбе мјештана правдају тиме да су грађане о рестрикцијама обавијестили на вријеме. Тврде да је све то због ванредне ситуације у Бањалуци, која траје од 21. јуна.

- Ако су радници Водовода били у 23 часа на лицу мјеста, како је то непоштовање распореда редукције? Ако вентил затворимо у 23 часа, како опада притисак у цијевима, тако воду први губе они у вишим зонама, док ниже зоне још сатима могу имати воду и обрнуто - додају из Водовода.

Када ће проблем у вези са водоснабдјевањем бити трајно ријешен, пита и предсједник Скупштине Града Љубо Нинковић, који је саслушао проблеме мјештана. Након свега, упозорава да је више од 600 домаћинстава овог приградског насеља мјесецима угрожено.

- Пријављују већ два мјесеца нико се није одазвао да покуша да ријеши. Занимљиво је да градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића и директора бањалучког Водовода Александра Золака нигдје нема, поставља се питање гдје су ти људи све ово вријеме - истиче Нинковић.

А мјештане Пријечана муче дотрајале цијеви. Већ два дана вода из шахта цури на све стране.

- То није лијепо, то је ужасно. Само погледајте ове канале, да видите те цијеви - додаје мјештанка Пријечана Јелена Марковић.

Давид Понорац, предсједник Мјесне заједнице Пријечани, додао је да су на неколико локација пукле водоводне цијеви, гдје вода избија на површину земље и гдје се губе десетине и хиљаде кубика воде на седмичном нивоу.

Дотрајале цијеви, осим у приградским насељима, проблем су и у центру града. Вода неконтролисано отиче. Подаци Водовода да су од почетка године на шахтовима у граду отклонили 356 кварова, онима који воду на улицама Бањалуке свакодневно гледају, мало шта значи, а још мање онима који воде и немају.