latinica  ћирилица
19/08/2024 |  19:28 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Руководство Источне Илиџе дозволило помјерање ентитетске границе у корист Аеродрома Сарајево? (ВИДЕО)

Менаџмент сарајевског Аеродрома покушава да се прошири на територију Републике Српске, ослањајући се на чињеницу да међуентитетска линија није тачно утврђена и најављују постављање аеродромске ограде у Источној Илиџи. Већ су поставили и табле на којима најављују радове.
Земљиште у Источној Илиџи - Фото: РТРС
Земљиште у Источној ИлиџиФото: РТРС

Након што је посланик у Представничком дому БиХ Мирослав Вујичић оптужио начелника општине Маринка Божовића да је мимо знања локалне Скупштине и републичке власти дозволио реализацију тог пројекта, Божовић је реаговао, одбацујући све наводе.

Евентуалним проширењем аеродромске ограде биће пресјечена Улица Васиља Грђића у спорном појасу међуентитетског разграничења, а грађанима тог дијела општине, углавном Србима, свакодневни живот биће отежан.

Тешке оптужбе да је дозволио помјерање границе на штету Републике Српске, а у корист Међународног аеродрома Сарајево, начелник Источне Илиџе демантује. Тврди да он и општинско руководство нису дали дозволу за проширење аеродромске ограде. Из РУГИП-а су их упозорили да пројекат задире у територију Српске.

- Добијен је писмени одговор да се ради о објекту који прелази међунетитетску територију Републике Српске и као такав не може да се гради. Одмах смо доставили ту информацију Међународном аеродрому Сарајево гдје смо рекли да општина није издала никакво одобрење за грађење. У случају почетка радова општина Источна Илиџа је упознала градску инспекцију и бићемо принуђени да их стопирамо - истакао је Божовић.

Ипак, радови су почели. Постављене су табле у улици Васиља Грђића која пролази тик уз постојећу аеродромску ограду. Затекли смо и геометре како премјеравају земљиште. Чије - остаје кључно питање, јер ентитетска линија никада није утврђена.

Вујичић, који је први алармирао јавност, нема дилему да се сарајевски Аеродром шири на територији Источне Илиџе и пресијеца улицу, правећи проблем Србима који у њој живе, али и ватрогасцима с обзиром да је у близини Ватрогасни дом Источно Сарајево.

- Нема дилеме да ли је ово територија Републике Српске, ентитетску линију требало је да утврде комисије од стране двије владе и Савјета министара, чак смо ми инсистирали да се утврди граница да не би једни другима улазили у територију. Дакле, ово је Република Српска, али је начелник морао да штити територију којом влада - каже Вујичић.

Вујичић каже да је Божовић у контакту с менаџментом сарајевског Аеродрома од 2021. године и да одборници Скупштине и грађани нису упознати о детаљима потписаног Споразума. Божовић одговара да се Споразум искључиво односи на забрану градње високих објеката у близини аеродрома, због безбједног слијетања авиона.

- Даклем довео нас је пред свршени чин, у заблуду и угрозио имовину која припада Републици Српској. Овдје је суштина да је имовина Републике Српске угрожена од стране федералног предузећа које је 100 одсто власништво Федерације - јаже Вујичић

Божовић тврди да Споразум није тајни и да нема никакве везе са помјерањем границе, нити издавањем одобрења за грађење.

Грађане Источне Илиџе, насеља у међуентитском појасу разграничења, брине то што ће им евентуалном изградњом аеродромске ограде бити пресјечена улица, због чега су за сутра најавили протест.