latinica  ћирилица
19/08/2024 |  18:56 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Мрежа ауто-путева предуслов за привредни развој; Спајање с Београдом приоритет (ВИДЕО)

Република Српска наставља да шири мрежу ауто-путева. На већ изграђених 120 километара, требало да би да услиједе и километри ауто-пута и брзе саобраћајнице Београд-Сарајево, Сарајево-Београд, кроз Републику Српску. План је и да се у наредних четири до пет година ауто-путем споје Добој и Бијељина, који ће водити до Београда, а што је, због спајања са Србијом, приоритет за Републику Српску.
Ауто-пут - Фото: РТРС
Ауто-путФото: РТРС

Прије десет година прича о изградњи ауто-путева у Српској многима је дјеловала као илузија.

Разбили су је први километри ауто-пута, а данас их у збиру има 120.

У сљедећој фази план је ауто-пут, односно брза саобраћајница која обухвата мјеста на истоку Српске.

Предсједник Републике Милорад Додик, подсјећа да ће кружни ауто-пут Београд-Сарајево, Сарајево-Београд, обухватити и територију Српске.

Средствима Србије и Српске у изградњи је већ дионица од Раче до Бијељине.

Са кинеском компанијом уговорена је даља изградња до Брчко дистрикта, али се, због блокаде тузланских и сарајевских власти не зна траса до Сарајева.

Зато се дуго чека на реализацију аранжмана који је договорен са турским предсједником. Српска је одлучила да више не чека.

- И ми смо рекли, ако желите да радимо, ми смо спремни да радимо сами. Дајте нам подршку и ми ћемо то да кренемо. Био сам у разговорима гдје је једна турска банка уз подршку Владе Турске обезбиједила 500 милиона евра за изградњу те брзе цесте на простору Републике Српске и дала гаранције једној фирми која у складу са међунлдржавним уговором. Потребно је да сада Парламент БиХ одобри тај пројекат, потврди Предсједништво и ратификује - рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Исто би требало да уради и турска влада. Додик увјерен да се све може завршити за неколико мјесеци, ако не буде нових блокада у Федерацији.

Што се тиче Српске све је, каже, јасно. Договорен је обим, камата и траса брзе саобраћајнице која ће бити грађена – дуж 130 километара од Вишеграда до Источног Сарајева.

- Реконструкција ове путне комуникације ће бити од интереса не само за општину Вишеград него и за овај дио Републике Српске, од Вишеграда преко Рогатице до Сарајева. Поред реконструкције ове путне комуникације нама у Вишеграду би било веома значајно и формирање инегрисаног граничног прелаза у Вардишту - казао је Младен Ђуревић, начелник општине Вишеггрд.

Велика су и очекивања привредника од изградње брзог пута Београд -  Сарајево и аутопута Бијељина-Рача.

Сваки изграђени километар велики је напредак и вјетар у леђа, јер ће значити лакши и бржи транспорт због којег сада имају велике трошкове.

- Мислим да ће прво овај аутопут који се сада гради од Бијељине до Кузмина нама омогућити много бржи проток роба према Грчкој,  Албанији и према луци у Солуну, а такође због повезаности аутопутева у Србији моћи ћемо ићи и према Турској, Бугарској, Румунији, Мађарској, а преко Мађарске и до читаве Европе - навео је Миленко Стевановић, власник дрвопрерађивачког предузећа.

Ово није крај изградњи аутопутева. Иако је систем одлучивања у БиХ све успорио, није успио да успори изградњу обилазнице код Добоја, која би по процјени надлежних требало да буде завршена идуће године. И ни ту није крај улагањима у путну инфраструктуру.

- Оно што ми хоћемо приоритетно да урадимо и ја сам увјерен знајући шта радимо да ћемо у наредних 4-5 мјесци имати завршен аутопут од Добоја према Модричи, од Модриче до Брчко-дистрикта и до Бијељине и даље према Рачи и да ће тај аутопут бити жила куцавица не само саобраћајна него и политичке интеграције читаве Републике Српске - додао је Додик.

Приоритета не мањка. Ни воље за изградњом. У овом тренутку потребна је добра воља и у Федерацији.

Први тест, чини се, биће ратфикација договора из Истанбула.