latinica  ћирилица
19/08/2024 |  16:58 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Мјештани Пискавице сабирају штету и очекују помоћ надлежних (ВИДЕО)

Олујно невријеме које јуче поподне погодило бањалучку регију причинило је велику материјалну штету - срушени су кровови, оштећени аутомобили и пољопривредни засади, оборени стубови електронапонске мреже. Невријеме је захватило Мишин Хан, Бочац, али највише Горњу Пискавицу.
Горња Пискавица - штета од невремена - Фото: РТРС
Горња Пискавица - штета од невременаФото: РТРС

Невријеме је јуче око 17.00 часова захватило Горњу Пискавицу. Породица Баруџија данас процјењује - штета ће износити неколико хиљада марака.

Зора Баруџија каже да у невремену оштећен кров куће, штале и помоћних објеката, као и аутомобил.

Велике штете су и на пољопривредним добрима. Највеће на засадима кукуруза и воћу. Драгану Стрики у невремену је страдало 35 дунума кукуруза.

Оштећени си у путеви, али и елктродистрибутивна мрежа. Од 700 домаћинстава у Горњој Пискавици, на 50 је причињена штета.

- Очекујемо помоћ Града Бањалука, Цивилне заштите, Кабинета предсједника Владе и надамо се да ће се републичке институције укључити - каже Горан Кнежевић, предсједник Мјесне заједнице Горња Пискавица.

На адресу Градске управе Бањалука стигле су бројне пријаве о штети. Формиране су двије комисије - за грађевинске објекте и пољопривредна добра.

- Комисије процјењују штету, а након тога Градски штаб ће одлучити да ли ће бити проглашено ванредно стање, односно ванредна ситуација изазвана елементарном непогодом - рекао је Гаврило Керкез из Одсјека за послове цивилне заштите града Бањалука.

Грађани страхују и од новог невремена, јер ни данашње прогнозе не охрабрују - метеоролози највљују могућност нових непогода које би могле да погоде неколико регија Српске. Упозорење је на снази вечерас до 22.00.