latinica  ћирилица
19/08/2024 |  15:28 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Када ће проблем у вези са водоснабдјевањем трајно бити ријешен? (ВИДЕО)

Мјештани већег броја бањалучких насеља мјесецима су без воде. Посебно је критично у Залужанима, Куљанима и Пријечанима.
Чесма - Фото: РТРС
ЧесмаФото: РТРС

У Пријечанима улице под водом, а са првом кишом излива се и канализација. Мјештани огорчени, кажу да је њихово насеље у катастрофалном стању, иако је од центра града удаљено само неколико километара. Поручују - потребно је коначно замијенити дотрајале цијеви, јер рестрикције и затварање вентила нису рјешење.

- То није лијепо, то је ужасно. Само погледајте ове канале, да видите те цијеви, туга - истакла је мјештанка Пријечана Јелена Марковић.

Предсједник Мјесне заједнице Пријечани Давид Понорац истакао је да због промјене притиска, када се заврну вентили па сутра поново пусте, стара водоводна инфраструктура и дотрајале цијеви пуцају и доводе до таквог стања какво је сада.

- На неколико локација имамо пукнуте водоводне цијеви, гдје вода избија на површину земље и гдје се губе десетине и хиљаде кубика боде на седмичном нивоу - додаје он.

Цијеви пуцају и у Залужанима. Мјештани наводе да су се више пута обраћали бањалучком Водоводу, али умејсто рјешења, дошло је до инцидента са радницима овог предузећа.

- Дошли су радници Водовода, за које они нисмо знали, јер су дошли необиљеженим аутом. Кривичну пријаву смо моје комшије и ја поднијеле против одговорне особе из Водовода. Ко је дао налог усменим путем, без икаквог папира, људима да иду да одврћу и заврћу цијеви - напоменуо је мјештанин Залужана Бојан Ђајић.

Из Водовода поручују да је 21. јуна објављена одлука о проглашељу ванредне ситуације на подручју града. У оквиру тих овлаштења сваку ноћ од 23 часа до шест ујутру, ради се на затварању крака према Трну, Залужанима и Пријечанима, што се благовремено најављује на сајту Водовода и Градске Управе.

- Уз најаву рестрикције воде сваки пут нагласимо да су то сатнице када ми отварамо и затварамо вентиле, али да неће до свих мјесних заједница стићи у исто вријеме. Ако су радници "Водовода" били у 23 часа на лицу мјеста, како је то непоштовање распореда редукције? Ако вентил затворимо у 23 часа, како опада притисак у цијевима, тако воду први губе они у вишим зонама, док ниже зоне још сатима могу имати воду, и обрнуто - наводе из Водовода.

Када ће проблем у вези са водоснабдјевањем трајно бити ријешен, пита и предсједник Скупштине града Љубо Никовић.

- Мјештани и људи кажу да је овдје 600 домаћинстава који немају воду, без обзира био венитил отворен или затворен. Вода и даље цури, људи већ два мејсеца пријављују квар нико се није одазвао да ријеши квар - истакао је предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић.

Дотрајале цијеви осим у приградским насељима, проблем су и у центру града. Данас се вода излијевала у Улици Краља Петра II Карађорђевића.