latinica  ћирилица
19/08/2024 |  10:14 ⇒ 10:47 | Аутор: СРНА

Митровић: Све што ради Амбасада САД у Сарајеву води нестанку Српске

Правник Славко Митровић рекао је да све што ради Амбасада САД у Сарајеву води нестанку Републике Српске и да зато Српска инсистира на досљедној примјени Дејтонског мировног споразума.
Славко Митровић -
Славко Митровић

- И раније смо бивали изложени бројним западним притисцима, али свакако нисмо ни збуњени, ни луди, јер знамо да то што ради америчка Амбасада у Сарајеву води нестанку Републике Српске - написао је Митровић у колумни за Глас Српске.

Он је истакао да зато Република Српска инсистира и на досљедној примјени Повеље УН, међународних пактова о грађанским и политичким правима, као и на економским, социјалним и културним правима.

- Сва ова документа појединачно су наведена као саставни дио Устава БиХ - као Анекс четири Дејтонског мировног споразума - навео је Митровић.

Он је нагласио да се зна да су многе дипломате током службовања спроводиле политику својих држава са којом понекад нису биле сагласне, а да се зато, након пензионисања, у меморима "отворе", покушавајући да спасу душу накнадном истином.

Митровић је подсјетио да у књизи бившег америчког амбасадора Вилијама Монтгомерија "Кад овације утихну" све врви од онога што би се назвало истином о догађајима на простору бивше СФРЈ за разлику од званичних ставова САД.

- Званично, много тога је представљено као дјеловање за мир, демократију, стабилност, непристрасност, а стварно је било потпуно другачије - навео је Митровић.