latinica  ћирилица
19/08/2024 |  11:03 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Вехабије стално раде на припреми терористичких дјела

Вехабије стално раде на припремама терористичких дјела и на њиховој реализацији, изјавио је декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Жупљанин је навео да су догађаји у вези са вехабијским покретом у Србији врло упозоравајући, да је то аларм за безбједносне организације да се позабаве тим питањем јер очито да ровита глобална ситуација погодује њиховој дјелатности.

- Они имају период када су практично успавани, не виде се, а у ствари увијек дјелују и раде на припремама терористичких дјела и њиховој реализацији - истакао је Жупљанин коментаришући ликвидацију вехабије Сенада Рамовића у Србији који је одбио да се преда и пуцао на полицију.

Жупљанин сматра да опасност од вехабизма није никаква новост и да већ годинама уназад безбједносне службе упозоравају на опасности од вехабијског покрета имајући у виду величину те заједнице у Европи.

- Сасвим је сигурно да су вехабије присутне на Балкану, у Србији, као и у БиХ гдје је према том питању однос углавном био игнорантски због некаквог става да је то уперено против бошњачког народа - појаснио је Жупљанин за Срну.

Он је нагласио да су безбједносне службе у Србији имале одличне информације, да су пратиле ситуацију и обрачунале се са оним који су били пријетња и подстицај извршењу напада на израелску Амбасаду у Београду.

Према његовим ријечима, потребно је да све безбједносне агенције у окружењу, али и у Европи сарађују о том питању које може постати велики проблем.