latinica  ћирилица
19/08/2024 |  11:08 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Вехабијски покрет у БиХ могао би да изњедри прву бригаду

Вехабијски покрет у БиХ могао би да изњедри прву бригаду, коју је лидер СДА окарактерисао као за "не дај Боже", изјавио је професор бањалучког Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

Ћеранић је оцијенио да су у БиХ мале шансе за терористичке нападе попут оних из периода 2010-2014. године, али да треба да забрињава то што су хуманитарци постали некадашњи припадници злогласног одреда "Ел муџахедин".

- То су сада невладине организације регистроване по општинама и судовима, имају текући рачун, добијају помоћ од локалних заједница, сами дају помоћ социјално угроженим. Односно, јачају идеолошки, шире свој утицај и сљедбеника је све више - нагласио је Ћеранић.

Ћеранић је истакао и да сада доста млађих људи приступа вехабијском покрету, образовања су стекли на престижним универзитетима у исламским земљама, на њиховим теолошким факултетима.

- Склопљено је неко примирје између Исламске заједнице БиХ и вехабијског покрета и њих сада нико не омета, толерише их власт. Вехабијски покрет могао би изњедрити прву бригаду за, како је Изетбеговић рекао, "не дај Боже" - рекао је Ћеранић за Срну.

Он је навео да вехабије сада највише користе друштвену мрежу "Телеграм", а не "Фејсбук", а интернет им служи да држе предавања и није им у интересу терористички напад који би их представио као безбједносну пријетњу по БиХ.

- Уочио сам да лидери вехабијског покрета позивају своје сљедбенике да не насједају на провокације, односно да се ни у ком случају не укључе у нешто што би имало неку посљедицу - рекао је Ћеранић.

Он је појаснио да то вехабијама није у интересу јер су промјенили форму свог дјеловања, више то нису вехабијске заједнице по забитима, гдје гаје пчеле и са домицилним становништвом дођу у контакт када продају мед или дијеле вјерску литературу.

Он је навео да је због рата у Украјини вехабијски покрет заборављен, а у медијском дискурсу поново се нашао након што је вехабија Милош Жујевић покушао напад на израелску амбасаду у Београду.

- Службе Србије су озбиљне у намјери да се такви терористички напади не би поновили и ушли су у траг вехабији Сенаду Рамовићу, који је одбио да се преда и отворио је ватру на полицију, те је том приликом ликвидиран. Те службе ће сигурно одмотавати клупко да би дошли до потенцијалних подстрекача и помагача Жујевићу - закључио је Ћеранић.