latinica  ћирилица
19/08/2024 |  08:47 ⇒ 08:52 | Аутор: СРНА

Павловић: Зуроф потврдио иницијативу да Њемачка званично призна одговорност за геноцид на Србима у НДХ

Директор Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске Душан Павловић изјавио је да је ловац на нацисте Ефраим Зуроф у "Џерусалем посту" потврдио иницијативу овог центра упућену Бундестагу да Њемачка званично призна своју одговорност за геноцид над Србима у НДХ.
Душан Павловић - Фото: РТРС
Душан ПавловићФото: РТРС

Павловић је истакао да је захвалан директору Центра "Симон Визентал" Зурофу који у том тексту указао на готово исте појаве и донио исте аргументе који су наведени у званичном писму Центра упућеном Бундестагу и осталим материјалима Центра.

- Захвалан сам Зурофу на овом кораку, као и на досадашњем принципијелном и научном ставу када је ријеч о историјским чињеницама -  нагласио је Павловић.

Он је навео да Српска, кроз своје надлежне и стручне институције, константно са домаћом и међународном стручном, политичком и јавношћу уопште комуницира о деструктивној улози важног дијела њемачких политичких структура када је ријеч о Републици Српској и српском народу у цјелини.

Једна од њих је и њемачка иницијатива о резолуцији о Сребреници пред Генералном скупштином УН, а да та земља, истакао је Павловић, никада није званично обзнанила своју катастрофалну улогу и одговорност за геноцид над Србима у НДХ и масовне злочине у окупираној Србији.

Павловић је подсјетио да ЈУ Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске већ неколико година скреће пажњу домаћој и страној јавности о деструктивној улози Њемачке на овим просторима већ дуже од једног вијека, што је за посљедицу имало и геноцид над Србима у НДХ, те чињеницу да данас западно од ријеке Дрине живи тек нешто више од милион Срба, односно скоро 50 одсто мање него прије 80 година.

У том смислу, Центар је у априлу упутио писмо предсједнику њемачког Бундестага, као и члановима овог законодавног тијела да усвоје резолуцију о њемачкој одговорности за геноцид над Србима у НДХ, навео је Павловић, те истакао да Центар није добио званичан одговор на ту иницијативу.

Њемачка би требала изразити кајање због злочина почињених над Србима, објавио је "Џерусалем пост" у тексту директора Центра "Симон Визентал" Ефраима Зурофа и почасног конзула Србије у Израелу Александра Николића.

У заједничком ауторском тексту пише да су савезници Нијемаца починили стравичне злочине над српским цивилима, уз пуну дозволу и подршку нациста, а највише су се истакле хрватске усташе које су покренуле кампању геноцида над Србима, који су током ње били масовно убијани у њиховим срединама и концентрационим логорима изграђеним широм НДХ, коју су Нијемци оформили након окупације Југославије.