latinica  ћирилица
16/08/2024 |  18:27 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Учестали пожари и рекордно ниски водостаји ријека упозоравају на климатске промјене (ВИДЕО)

Овогодишње љето најбоље свједочи о климатским промјенама. Учестали пожари и рекордно ниски водостаји ријека, уз изнадпросјечно топло Јадранско море, упозоравају - промјене утичу не само на људе, већ и на биљни и животињски свијет.
Врбас - Фото: РТРС
ВрбасФото: РТРС

Климатске промјене узимају данак! Ниво ријека опада, док је Босна у Добоју на историјском минимуму, па је водостај готово немогуће измјерити.

- Мало више од 10 центиметара је сада нови историјски минимум у Добоју у односу на претходни који је забиљежен 2012. године, а у Неретви је забиљежен 2019. на јесен - навела је Милица Ђорђевић, метеоролог.

Ниво Врбаса није на историјском минимуму, али јсте у опадању.

Истовремено, температура воде је све већа, што се директно одражава и на биљни и животињски свијет.

- Има рибе, међутим, она једноставно мирује, није толико покретљива - каже Милан Ракић,

Улијениле су се рибе и у Јадрану, у којем температура воде достиже и 30. подиок.

- Риба је генерално гледано инертна, донекле летаргична због врућина, као и ми у поподневној фјаки - навео је Борис Булић, риболовац.

Фјаке или одмора, за стручњаке нема! Прате и контролишу процесе у води, од микробиолошких параметара, преко алгалне компоненте до физичко-хемијске.

- Свака земља има прписане директиве којима се прописују параметри квалитета који се раде и они су мање-више исти у свим земљама - појаснила је Свјетлана Лолић из Катедре за микробиологију и биологију ћелије на ПМФ-у Универзитета у Бањалуци.

- Сад је све топлије море, врсте из топлијих мора кроз Суецки канал долазе у Источно средоземље, долазе полако у Јадран и постају полако аутохтоне - истакао је Ивица Вилибић, океанограф у Институту "Руђер Бошковић".

О промјени климе свједочи и податак да је Дурмитор у зимском периоду без снијега, због чега су и његова језера током љета готово без воде. Примјер је Црно језеро.

- Усљед тога што нису радиле Челине ово је нормално, јер да су радиле оне би га напуниле и дошло би на највиши ниво, али ми зимус нисмо имали снијега на Дурмитору па Челине нису могле да раде - навео је Жељко Терзић, НП "Дурмитор".

Дугорочна предвиђања климатолога и метеролога нису оптимистична! Ипак, трећи топлотни талас заврашава.

Крајем седмице лакше ћемо дисати, а ријечна корита би требало постепено да се пуне! Метеоролози коначно највљују мало кише.