latinica  ћирилица
16/08/2024 |  10:31 ⇒ 11:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Да ли ће невакцинисана дјеца убудуће моћи у вртиће?

Потврде за упис дјеце у вртиће имаће другачију форму, у смислу значајних стручних препорука које се тичу вакциналног статуса дјеце и актуелне епидемиолошке ситуације у држави, саопштено је из Дома здравља Подгорице.
Дјеца (Фото: EPA/KIM LUDBROOK/илустрација) -
Дјеца (Фото: EPA/KIM LUDBROOK/илустрација)

Како преноси портал РТЦГ, нису прецизирали какве ће бити нове потврде за полазак малишна у вртиће, али кажу да ових дана очекују измјене техничке природе у систему.

Институт за јавно здравље (ИЈЗ) упутио је домовима здравља препоруку да закључно са јучерашњим даном не издају потврде о боравку у предшколским установама дјеци која нису потпуно вакцинисана у складу са узрастом.

Из ИЈЗ-а су за портал Родитељи раније рекли да је та препорука донијета због погоршања епидемиолошке ситуације у вези са морбилима, као и потребе за допуном обрасца потврде са конкретним савјетима за родитеље.

Из Дома здравља Главног града саопштено је да поштује и спроводи препоруку Института за јавно здравље Црне Горе, везано за привремену обуставу издавања потврда за упис у предшколске установе, за дјецу која нису у потпуности вакцинисана у складу са узрастом.

- Немамо тачан податак колико дјеце у овом кратком периоду није добило потврду за упис у вртиће, али смо сигурни да ћемо ускоро кренути са издавањем нових потврда за упис за сву дјецу - саопштено је из подгоричког Дома здравља.

Кажу и да се препоруке Института за јавно здравље Црне Горе заснивају на стручним ставовима иза којих постоји утемељена анализа и статистика.

- Сваку препоруку Института треба схватити искључиво у интересу заштите здравља популације, а домови здравља апсолутно су у служби здравствене заштите свих наших грађана - навели су из подгоричког Дома здравља.

Епидемија морбила у Будви постоји, а страхујемо да понегдје тиња у другим градовима у Црној Гори, саопштио је раније епидемиолог Института за јавно здравље (ИЈЗ) Милко Јоксимовић. Јоксимовић је посавјетовао родитеље да дјеца која нису вакцинисана не долазе у предшколске установе.