latinica  ћирилица
16/08/2024 |  15:36 | Аутор: СРНА

У селу Пријеђел учестали напади вукова који бјеже испред пожара

На пољопривредном газдинству Младена Ђајића у селу Пријеђел у близини Тјентишта у општини Фоча ових дана учестали су напади вукова, и то усред дана.
Фоча - овце - Фото: СРНА
Фоча - овцеФото: СРНА

Власник прича да звијери бјеже испред пожара у Националном парку "Сутјеска" право преко његовог имања, које се од превоја Пријеђел простире до ушћа Сутјеске у Дрину.

- И раније су се дешавали спорадични напади медвједа и вукова на овце и јагњад, међутим у посљедњих четири-пет дана, како се појавило пожариште на Зеленгори, кренула је дивљач у нашем правцу. Како иде дим низ Сутјеску, према ушћу и низ Дрину, тако испред себе тјера звијери - рекао је Ђајић.

Он заједно са сестром Радом Ђајић држи 150 оваца.

У четири напада успјели су да их одбране, али звјери, истакао је Ђајић, не посустају, па су им страдала три грла.

- Док у општини данас пријављујем штету од претходног дана и документујем је сликама, зову ме са села - ево их, напали поново, усред бијела дана, око 12.00 часова, између куће и штале, шаљу ми снимке, имам нову штету - навео је Ђајић.

Овај пољопривредник, који је након радног вијека у војсци одлучио да се на дједовини озбиљније бави овчарством, рекао је да му годишње у просјеку страда десетак грла, али да напади никад нису били овако учестали.

- Немам никакву примједбу на општинску службу која се бави утврђивањем штете, не сумњам ни у ловачко друштво, ни у министарство. Биће то одрађено. Не дамо очевину и дједовину, боримо се, трудићемо се и даље да то одржимо - истакао је Ђајић.