latinica  ћирилица
27/07/2024 |  19:19 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Дигитализација у служби грађана (ВИДЕО)

Смањење административних баријера, ефикасније и брже услуге за грађане. То су неке од погодности дигитализације друштва, а један од првих резултата оваквог рада јесте да, приликом остваривања различитих услуга код нотара, грађани више неће морати да прилажу увјерење о мјесту пребивалишта. То је постигнуто потписивањем споразума између Министарстава унутрашњих послова и правде и Нотарске коморе Републике Српске.
ЦИПС - Фото: РТРС
ЦИПСФото: РТРС

Већина послова која захтијева обилазак неколико институција обично завршава култном реченицом – недостаје Вам један папир.  Увјерење о пребивалишту један је од најчешће тражених, а током посљедњих шест мјесеци само у Бањалуци их је издато око 27.000.

- Грађани та увјерења траже из широког спектра разлога. Најучесталији су вођење оставинске расправе, упис у матичне књиге, промјена личног имена и слично - каже Срђан Матијашевић, начелник Одјељења за управно-правне послове, ПУ Бања Лука.

Ово увјерење се не плаћа, али зна да кошта времена и живаца. И посебно у љетним мјесецима зна да изазове приличну гужву у просторијама ЦИПС-а.

Смањење броја административних процедура била је мисао водиља приликом писања Споразума о електронској размјени података којим су повезане нотарске канцеларије и јавне евиденције МУП-а. Исти систем већ је успостављен са Пореском управом. Тиме је омогућен увид у стање пореских обавеза лица која прометују непокретности, без одласка у Пореску управу.

Већ од 1. августа уз неколико кликова нотар ће добити податке на које је грађанин знао чекати и до десет дана и повезивање са евиденцијама МУП-а биће завршено за неколико дана.

- Тренутно што се тиче МУП-а, ми имамо пар техничких детаља за ријешити везано за информационо повезивање, стварање одређених линкова и веза и што се тиче наше безбједносне ситуације, да се направи систем да неко са стране не може тако лако ући - каже Борислав Радић, предсједник Нотарске коморе Републике Српске.

То значи да при уговарању послова са нотарима увјерење о мјесту пребивалишта више неће бити потребно приложити у папирној верзији. Из МУП-а наводе – ову сарадњу иницирали су нотари, али за електронску размјену података на располагању стоје и органима управе, банкама и привредним субјектима.

- Све јавне службе, сва републичка управа мора долазити до нивоа да размјењује информације које људи по службеној дужности држе, онима коју потребљавају те информације, како би грађани што мање ходали по шалтерима, а служба која тај податак треба да има директан увид - истакао је Синиша Каран министар унутрашњих послова Републике Српске

Сљедећи корак је повезивање са матичним књигама, регистрима пословних субјеката окружних привредних судова и Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове. Тиме би процес електронизације нотарске службе био комплетиран, а грађани би избјегли обилазак већег броја шалтера у покушају да заврше један посао.