latinica  ћирилица
26/07/2024 |  14:17 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Српска и њен предсједник потврдили посвећеност европском путу, а Марфи личну фрустрацију Додиком

Из најновијег саопштења Мајкла Марфија потпуно је очигледна његова лична фрустрација Милорадом Додиком, али и његова очајничка намјера да по сваку цијену, пред одлазак из БиХ, наштети Републици Српској, истакао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Бити лично фрустриран домаћим лидером, демократски изабраним од народа и грађана, као што је очигледно Марфи фрустриран Додиком, није уопште дипломатски манир и у том контексту је срећна околност да Марфи одбројава своје посљедње дане у БиХ - рекао је Ковачевић, реагујући на јучерашње Марфијево саопштење у којем оптужује предсједника Републике Српске Милорада Додика за, како је навео, "блокаду Реформске агенде".

Он је оцијенио да ће долазак новог америчког амбасадора у БиХ бити уједно и прилика за ресет и поправљање односа Српске и БиХ са САД, али и могућност за смиривање тензија и поправљање унутрашњих односа у БиХ.

Послије јучерашњег саопштења Мајкла Марфија, истакао је Ковачевић, неупућени би пожељели Марфија упутити да Република Српска и Милорад Додик немају никакве везе са СДА - јединим кривцима за неусвајање реформске агенде за План раста ЕУ.

- Додуше, једина веза коју је могуће пронаћи јесте да се и Српска и Додик годинама успјешно боре против екстремистичке и антидејтонске СДА политике, коју они уопште не крију, а која Марфију из потпуно непознатих разлога не представља никакав проблем - указао је Ковачевић.

Он је нагласио да су Република Српска, као и њен предсједник Милорад Додик, још једном потврдили своју посвећеност европском путу, на којем имају само један услов - поштовање Дејтонског споразума и Устава БиХ.

Ковачевић је рекао да звучи потпуно невјероватно да због тога, поштовања сопственог Устава и жеље за напретком на путу ка ЕУ, бивамо упорно изложени критикама из Амбасаде САД.

Чињеница да је и у посљедњем саопштењу Марфи искључиво сарајевске политичке странке означио као "про бе-ха", нагласио је Ковачевић, отворено указује да он и СНСД и ХДЗ, односно странке са највећом подршком народа у БиХ и странке које се највише залажу за поштовање и очување Дејтона, сматра странкама које су по њему против БиХ.

- То нам сасвим довољно говори колико он уопште не разумије БиХ и колико јој истински жели лоше - констатовао је Ковачевић за Срну.