latinica  ћирилица
26/07/2024 |  12:56 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Дарко Младић о здравственом стању генерала

Здравствено стање некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића, који се налази у притвору у Шевенингену, и даље је непромијењено и могло би се рећи да је "стабилно лоше", рекао је његов син Дарко Младић.
Ратко Младић (фото: архива/ EPA-EFE/PETER DEJONG / POOL) -
Ратко Младић (фото: архива/ EPA-EFE/PETER DEJONG / POOL)

- Здравствено стање је непромијењено. Био је још један љекар у посјети код њега и сада очекујемо извјештај. Суштински, нема ништа ново - рекао је Дарко Младић, не наводећи о којем љекару је ријеч.

Према његовим ријечима, генерал Младић је и даље "везан" за кревет и остају исти проблеми - срчани, са бубрезима, неуролошки и други.

- На основу извјештаја доктора који су раније посјетили генерала Младића, његово стање је непромијењено, ни горе нити боље. Али, то је све врло осјетљиво стање, зато што је он јак слаб и врло осјетљив на било шта. Ми бисмо волели да му је боље, али није - рекао је Дарко Младић.

Он је рекао да у овом тренутку није у плану да генерала посјети још неки српски љекар.

- Сада је фокус да видимо да ли може некако да се побољша његово стање - додао је генералов син за Срну.

Он је подсјетио да је недавно у мају одбијен захтјев одбране за пуштање из притвора генерала Младића на лијечење у Србију, тако да још нема сврхе поново тражити исто јер се стање није промијенило.

Према његовим ријечима, у хашком притвору нема климе, јер тамо није вруће.

Генерал Младић је пресудом коју му је изрекао Хашки трибунал у јуну 2021. године осуђен на доживотни затвор. Због лошег здравственог стања, Младићева породица и браниоци су више пута тражили да му се омогући лијечење на слободи, али Хашки трибунал, а потом ни насљедник тог суда Механизам, те захтјеве су одбијали.

Оперисан је 8. јануара у холандској болници и уграђен му пејсмејкер, а у фебруару га је прегледао и тим љекара из Републике Српске.