latinica  ћирилица
26/07/2024 |  10:07 ⇒ 10:07 | Аутор: СРНА

Вујичић: Амбасада САД поново изврће чињенице

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Мирослав Вујичић рекао је да Амбасада САД константно оптужује Републику Српску и њеног предсједника Милорада Додика за опструкцију европског пута БиХ, а стварни проблеми су увијек у Федерацији БиХ, што је потврдило гласање четири кантона о реформској агенди.
Мирослав Вујичић - Фото: СРНА
Мирослав ВујичићФото: СРНА

- Гласање кантона је потврдило ту чињеницу, али је на сцени најгрубља замјена теза, па се за застој који су изазвали кантони са углавном бошњачком већином оптужује Република Српска. Извртање чињеница од Амбасаде САД у Сарајеву нам је познато из процеса који су они водили против Републике Српске и њених представника - изјавио је Вујичић Срни, реагујући на посљедње саопштење америчке Амбасаде у којем је навела да СДА није положила тест када је блокирала реформску агенду БиХ, али и истовремено за њен неуспјех оптужила предсједника Српске.

Вујичић је додао да је пут БиХ у ЕУ једина тачка око које би се три народа у два ентитета требало да сложе, али изгледа да Бошњаци не желе у Унију јер кантони који нису дали позитивно мишљење на реформску агенду.

- Једна у низу лажи Амбасаде САД у њеном прљавом рату који води против предсједника Републике Српске је и покушај дискредитовања њега лично кроз најгори облик Гебелсовске пропаганде, а и монтирања судских процеса - закључио је Вујичић.

Радни тим за израду Плана реформи у БиХ није у сриједу, 24. јула, усвојио Нацрт реформске агенде јер сагласност нису дала четири кантона - Средњобосански, Тузлански, Зеничко-добојски, те Унско-сански, у којима је већина окупљена око СДА.

Из СДА су подржали став четири кантона, истакавши да је неприхватљиво да из цијелог документа буде брисан термин "државни", "да се државне институције као носиоци активности замјењују ентитетским, да се уводи ентитетски и етнички вето у одлучивању тамо гдје га до сад није било, те да се на листи индикативних пројеката који ће бити финансирани налазе углавном пројекти из Републике Српске и кантона са хрватским већином, док су запостављени кантони са бошњачком већином".