latinica  ћирилица
26/07/2024 |  08:04 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Хибридни рат против Српске биће настављен до рјешавања глобалних питања

Хибридни рат и притисци против Републике Српске, прије свега економски и политички, биће настављени до рјешавања глобалних питања као што су избори у САД и сукоб Запада са Русијом у Украјини, рекао је декан Факултета за безбједност и заштиту Независног универзитета Бањалука Слободан Жупљанин.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- Неспорно је да се дужи период води хибридни рат против Републике Српске у пуном смислу, како се и тумачи хибридни рат, а то је сваки други рат осим оружаног сукоба - навео је Жупљанин.

Он је додао да засигурно не постоји опредјељење међународне заједнице да се води рат, оружане борбе и сукоби на овим просторима, па је због тога врло интензивна свака друга активност хибридног рата укључујући економску, политичку, социолошку, еколошку и технолошку.

- То ми већ видимо на сцени, а овдје су у овој фази најекспониранији економски хибридни дијелови сепарати и политички хибридни дијелови сепарати - рекао је Жупљанин.

Он је навео да ће хибридни рат против Републике Српске засигурно још трајати, додајући да су домаћи фактори у Федерацији БиХ потпомогнути таквом политиком коју воде САД, Велика Британија и Њемачка.

- Оне у ствари и јесу креатори свих оперативних радњи и поступака који долазе из ФБиХ, јер политичке елите у ФБиХ немају ни знања, ни других оспособљености да би могле водити један такав хибридни рат у овим сегментима у којима се он овдје сада испољава - истакао је Жупљанин за Срну.