latinica  ћирилица
25/07/2024 |  14:05 ⇒ 16:30 | Аутор: СРНА

Форто: СДА блокирао Реформску агенду и прву траншу јер нису на власти

Предсједник Наше странке Един Форто оцијенио је да је СДА из разлога што није на власти блокирала Реформску агенду и добијање прве транше за БиХ од 70 милиона евра из Плана раста Европске комисије за западни Балкан.
Един Форто - Фото: РТРС
Един ФортоФото: РТРС

Форто је навео да је сваки премијер имао могућност за блокаду, али су блокаду извршила четири кантонална премијера из СДА, чиме је обустављен или суспендован европски пут БиХ.

- План раста је механизам ЕУ који треба приближити западни Балкан Европи. Све што је у Плану раста у смислу пројеката, реформи и политичких ствари чека нас када отворимо преговоре - рекао је Форто.

Он је навео да свака од 110 усаглашених мјера, а које су јуче обустављене, чека БиХ када отвори преговоре са ЕУ.

Форто је навео да су послали пројекте које су сматрали битнима, инфраструктурне, али је неко одлучио да то није довољно добро.

- Један огроман документ велике важности са роковима који су јако амбициозни за БиХ, за које је неко одлучио да није довољно добар само зато што не сједе у Савјету министара и тамо гдје су навикли - закључио је Форто.

Он је истакао да је БиХ једина земља регије која није приступила овом инструменту, којим су за БиХ предвиђене двије милијарде КМ.

Сагласност на Реформску агенду нису дали Средњобосански, Тузлански, Зеничко-добојски и Унско-сански кантон, због чега агенда није усаглашена, о чему ће бити обавијештен и званични Брисел.